latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:22 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Удружење Словака организовало додјелу новогодишњих пакетића

Удружење Словака из Бијељине, поводом Божићних и новогодишњих празника, организовало је подјелу пакетића најмлађим члановима. У Семберији живи стотинак Словака, који се редовно окупљају у Словачкој цркви, а овог пута поводом прославе треће недјеље уочи Божића.

Удружење Словака Семберије "Јурај Јаношик" сваке године организује подјелу пакетића најмлађим. Труде се да у складу са својим могућностима на све начине олакшају живот Словацима.

-Сваке године се окупимо око нашег највећег празника Божића да обрадујемо наше малишане, чланове Удружења. Ове године смо обезбиједили укупно 27 пакетића. Овдје на подручју Семберије живи око стотињак Словака - изјавио је Данијел Штефек предсједник Удружења.

Дружења организују углавном у порти цркве коју су изградили 2006. године, а у којој се редовно обављају богослужења.

Удружење Словака има одличну сарадњу с надлежним градским одјељењем, од којег су и добили донацију за куповину новогодишњих пакетића.

-Град Бијељина се одазвао овом позиву и дао је скроман допринос овој манифестацији гдје смо из градског буџета обезбиједили средства за пакетиће за најмлађе чланове Удружења. Надам се да ћемо и у наредном периоду наставити изузетну сарадњу са свим представницима националних мањина - рекао је Љубиша Станишић из Канцеларије за националне мањине града Бијељина.

У складу с обичајима Словаци четири седмице прије Божића називају адвентом, односно временом припреме за Божић, а трећа недјеља била је посвећена Јовану Крститељу.