latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:29 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

БиХ и САД опредијељене за стабилност у региону

На данашњем састанку чланова Предсједништва БиХ са замјеником државног секретара САД Џоном Саливеном констатовано је да су односи БиХ и САД коректни и да је БиХ уз партнерство са САД опредијељена за изградњу мира и стабилности у региону.
Предсједништво са Саливеном - Фото: СРНА
Предсједништво са СаливеномФото: СРНА

СРНА сазнаје да су чланови Предсједништва БиХ саслушали са пажњом поруке замјеника државног секретара САД.

Додик му је пренио да унутар БиХ постоји нека врста консензуса за улазак БиХ у Европску унију, али не и за НАТО.

Он је упознао Саливена да је Народна супштина Републике Српске донијела Резолуцију о војној неутралности.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, како СРНА сазнаје, у том контексту нагласио је да је недавним формирањем такозване војске Косова директно срушен Анекс један Б Дејтонског споразума о регионалној стабилности.

- Ми смо за мир и стабилност - рекао је Додик, наглашавајући "да би БиХ требало препустити локалним политичким актерима и укинути међународни интервенционизам", што се вјероватно односило прије свега на високог представника у БиХ који, према многима, игра дестабилизујућу улогу у БиХ.

СРНА сазнаје да се предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик није сагласио са ставом члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, кога је изнио са састанку са Саливеном, о појачаном утицају Русије и њених обавјештајних служби у БиХ.

Додик је рекао да је истина да има других земаља које имају већи утицај унутар БиХ од Русије.

Он се, сазнаје СРНА, није сагласио ни са оцјеном бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића о "геноциду над Бошњацима у БиХ", додајући да је истина да је једино остао непроцесуиран злочин над Србима.

Повезане вијести:

Додик: Подршка путу у ЕУ, нема консензуса о НАТО

Саливен: Политички лидери да покажу храброст и прихвате компромисе