latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:50 | Аутор: СРНА

Дачић: Поштовати Резолуцију 1244 и демилитаризовати Космет

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће званични Београд на вечерашњој ванредној сједници Савјета безбједности УН тражити да се поштује Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, која предвиђа демилитаризацију свих војних формација косовских Албанаца.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Он је рекао новинарима да очекује да ће у Њујорку бити саслушани сви аргументи званичног Београда које ће изнијети предсједник Србије Александар Вучић.

Дачић је нагласио да је важно да се осуди потез Приштине која је формирала такозвану војску Косова, те изразио сумњу да ће УН наложити да та формација буде укинута, пренијели су београдски медији.

"Мислим да ће се то и десити /осуда формирања такозване војске/ на данашњој седници Савета безбедности, али имајући у виду политичке ставове појединих чланица Савета, тешко је очекивати да ће бити донета одлука о укидању војске /самопроглашеног/ Косова", рекао је Дачић.

Упитан да ли ће Србија званично захтијевати од УН да наложи да се расформира такозвана војска Косова, Дачић је нагласио да Србија тражи да се поштује Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, према којој је КФОР једина оружана формација на Косову и Метохији.

"Јел` донета нека нова резолуција, није, јел` може да се донесе, не може. Јел` може Резолуција 1244 да се укине, не може. Да ли УН поштују свој документ? То је наш став", рекао је Дачић.