latinica  ћирилица
02/01/2019 |  11:23 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Менторинг услуге за другу шансу

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа /РАРС/ наставља активности на успостављању и промовисању менторинг услуга с циљем подршке фирмама и побољшања њиховог развоја.
Маринко Ђукић (Фото: palelive.com) -
Маринко Ђукић (Фото: palelive.com)

Овај пројекат подржава јапанска Агенција за међународну сарадњу, а менторинг услуге подразумијевају да власник привредног субјекта и ментор заједно проучавају пословање предузећа.

Они заједно проучавају и разлоге неких проблема или сметњи за даљи развој фирме и припремају план или пројекат развоја.

Директор РАРС-а Маринко Ђукић подсјећа за Срну да су у првој фази 23 ментора из Републике Српске прошла теоријски, а сада се приводи крају и практични дио обуке у предузећима која су показала интересовање за оваквом услугом.

Са њима су све вријеме радили искусни ментори из Србије и Јапана.

"Морам истаћи да су предузећа веома задовољна квалитетом менторских услуга, што значи да кроз овај пројекат успостављамо још један добар механизам подршке нашим привредним субјектима. У фебруару је планиран други јавни позив за обуку нове групе потенцијалних ментора", најављује Ђукић.

Он напомиње да је током 2018. године спроведен велики број активности с циљем подршке оснивању, расту и развоју малих и средњих предузећа у Републици Српској.

Ђукић посебно наводи пројекат "Прихватање неуспјеха да би се олакшало пружање друге шансе предузетницима у Дунавској регији", чији је један од партнера и РАРС, а који се спроводи од јула 2018. и трајаће до јуна 2021. године.

"Свакодневна појава је да неки предузетнички подухват пропадне из многих разлога, а уобичајено је да се предузетници који су једном доживјели неуспјех стигматизују и дискриминишу. Страх од посљедица неуспјеха у пословању обесхрабрује их да поново покушају. За разлику од неких развијених земаља, системски механизам пружања друге шансе предузетницима у Српској још не постоји", каже Ђукић.

Он указује да нема ни посебних програма подршке у пружању друге шансе нити је довољно развијена свијест о таквој потреби за предузетнике.

"Добра околност је што имамо задовољавајући стратешки и законски оквир за креирање таквог механизма, а циљна група у пројекту су предузетници чији први пословни подухват није успио, али су спремни за нови почетак", наводи Ђукић.

Он подсјећа да је укупна вриједност пројекта који суфинансира ЕУ у Дунавској регији 1.822.550 евра, од чега се 94.750 евра односи на РАРС.

"Учешће у пројекту омогућиће нам и припрему анализе стања у пружању друге шансе предузетницима у Српској, организацију едукација за предузетнике са финансијским потешкоћама, али и за доносиоце одлука, инвеститоре/финансијске организације", напомиње Ђукић за Срну.

Он истиче да су пројектом планирани и догађаји у оквиру којих ће своја искуства пренијети предузетници који су добили другу шансу, али и они који су доживјели неуспјех, а нису поново започели посао.

Ђукић очекује да ће Агенција од институција Републике Српске, након успјешно спроведене пилот-фазе пројекта "Акцелератор", чији је циљ подршка почетницима у пословању са иновантним идејама, добити финансијску подршку како би континуирано били подржавани почетници у послу.

Пројекат суфинансира ЕУ "Дунавским транснационалним програмом", а РАРС је био задужен за успостављање пилот-програма који обухвата подршку у виду обука, савјетодавне подршке, те кориштења простора за рад у оквиру пословног инкубатора.

Ту су и послови административне и техничке подршке за кориштење средстава из различитих програма финансирања, могућност представљања пред потенцијалним инвеститорима, те промоција и међународно повезивање.

"Тимови који су учествовали у овом програму били су из свих крајева Српске, а њихове пословне идеје припадају различитим секторима, од информационих технологија, производње хране, пољопривреде, машинске и текстилне индустрије, до туризма и пружања одређених услуга", наводи Ђукић.

Када је ријеч о активностима РАРС-а, крајем 2018. године расписан је јавни позив за суфинансирање консултантских услуга предузећима у Српској у оквиру пројекта мреже консултаната с циљем развоја консултантског тржишта у Српској.