latinica  ћирилица
06/01/2019 |  17:18 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Сјеча бадњака у Требињу

Након службе и свечане литије на Тргу слободе, традиционално су наложени бадњаци.

Вјерује се да прегршт варница које лете у небо најављују богату годину, са много рода и приноса, а према тренутном призору таква година нас очекује у Херцеговини. И ове године бадњаци су налагани и у Требињским насељима -Хрупјелама, Тини, Горици, као и испред херцеговачке Грачанице на Црквини.

Да би вечерас запалили ватру уз чији ће пламен дочекати најрадоснији хришћански празник Божић, многи домаћини запутили су се у шуму како би посјекли бадњаке. Међу првима кренули су домаћини Требињског села Долови. Част да поздрави бадњак припала је најстаријем мјештанину, осамдесетогодишњем Милораду Гудељу.

Бадњак у традицији представља симбол прве ватре уз коју се по рођењу угријао Исус Христос, а коју су наложили мудраци који су пратећи звијезду стигли до Витлејемске пећине. Након што је поштујући древне обичаје домаћин бадњак полио ракиом, креће сјеча бадњака.

- Обичаје сам научио од покојног ђеда Лазара, овако је он радио док сам мали био, тако сам научио и до дан данас је тако, нема фалинке. Мени је 80. година, учим своје синове, унуке и праунуке. У нас се беру четири Бадњака, три се ложе вечерас за Бадње вече, а четврти за мали Божић, и цицвара се спремала и тако је остало до дана данашњег - приповједа Милорад Гудељ из села Долови.