latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:20 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Један од приоритета - запошљавање дјеце погинулих бораца

Запошљавање дјеце погинулих бораца мора бити међу приоритетима, а искуство је показало да је неопходано поново увести програме преквалификација за ову категорију, поручују из приједорске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. На подручју Приједорске регије, незапослено је 178 дјеце погинулих бораца.

Приједорчанка Катарина Томић имала је пет година када је остала без оца, који је погинуо као припадник Војске Ребублике Српске. Као стипедиста Града Приједора, након завршеног Економског факултета, добила је могућност одрађивања приправничког стажа у Матичној служби приједорске Градске управе. 

"Ова прилика је изузетно велика помоћ, јер самим тим се стиче могућност за полагање стручног испита што је велики корак ка сталном запослењу", рекла је Катарина Томић.

Запошљавање чланова породица погинулих бораца усклађено је законом, наводе у приједорској Градској управи, гдје је тренутно запослено 18 припадника ове категорије. 

"Од тога су 13 дјеца погинулих бораца и пет супруга погинулих бораца. Значи, то је податак који је званичан из града Приједора, а поред ових осамнаесторо који раде у Градској управи, ми смо тренутно примили још три приправника дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом кроз пројекат Владе Републике Српске кроз помоћ дјеци погинулих бораца са ВСС и затражили смо од Владе дозволу да се прими још један приправник", истакао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Представници приједорске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, истичу да је неопходно поново организовати програме превалификација за ову категорију. 

"Ми имамо и породица које су запослене и у Центру за социјални рад и у болници и у Дому здравља, у руднику и осталим фирмама. Заиста, имамо већи број. Да је довољно и није. Нама је највећи проблем што ми имамо доста те младе, односно већ у годинама, који нису завршили ни средњу школу, њих је најтеже запослити", истакла је предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Града Приједора Здравка Карлица.

Према посљедњим подацима приједорске филијале Завода за запошљавање Републике Српске, у овој регији незапослено је 178 дјеце погинулих бораца.