latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:08 ⇒ 13:20 | Аутор: srpskainfo.com

Члан групе "Правда за Давида" осуђен на 20 дана затвора и новчано кажњен

Члан групе "Правда за Давида" Александар Глувић осуђен је у Основном суду у Бањалуци на 20 дана затвора и новчану казну од 250 марака због прекршаја приликом протеста од 30. децембра у Бањалуци.
"Правда за Давида" - Фото: РТРС
"Правда за Давида"Фото: РТРС

У пресуди се наводи да је Глувић одговоран зато што је 30. децембра, након одржаног скупа са једним дијелом грађана се око 23 часа вратио на трг гдје су узвикивали пароле "Правда за Давида", "Ко је убио Давида", "Убице, убице" и слично.

- Након тога од полиције, путем мегафона, су обавијештени да је скуп непријављен и позвани су да се разиђу. Група грађана, међу којима је би и Глувић су одбили да поступе по датом упозорењу те су наставили са виком и галамом – наведено је у пресуди.

Даље се наводи да су полицајци још неколико пута упозоравали грађане да се одмах разиђу, али да су они све гласније узвикивали "Убице, убице". Након тога је издато наређење да се грађани потисну са трга.

Наведено је и да је Глувић прихватио одговорност за то да је одбио наређење полиције да престане са нарушавањем јавног реда и мира, али је негирао да је галамио и викао на тргу.

Глувић мора да плати и 150 марака судског паушала.