latinica  ћирилица
12/01/2019 |  08:42 ⇒ 12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Мас: У случају пропасти Споразума важно спријечити трку у наоружању

Министар спољних послова Њемачке Хајко Мас је, говорећи о могућности распоређивања америчких ракета у Европи у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), навео да се "безбједност Европе неће побољшати ако још нуклеарних ракета средњег домета буде распоређено" на њеној територији.
Хајко Мас   (Фото:bilder.bild.de) -
Хајко Мас (Фото:bilder.bild.de)

"Ја то сматрам погрешним одговором", рекао је Хајко Мас за Шпигл онлајн, преноси Тас.

Додаје да су "шансе за опстанак Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, нажалост слабе", али да ће Њемачка "покушати да учини све што је могуће како би ИНФ опстао".

"Сада је потребно убејдити руску страну да разјасни оптужбе (коју су јој САД упутиле о кршењу Споразума) и да потврди посвећеност споразуму", навео је министар спољних послова Немачке и додао да је "Русија саопштила да је спремна за разговоре".

Наводи се да је шеф њемачке дипломатије нагласио да је у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета важно спријечити трку у наоружању.

"Ми желимо да задржимо Споразум, а да у исто вријеме искористимо наше мјесто у Савету безбједности УН за покретање иницијативе за стварање нове међународне архитектуре контроле наоружања. Време Хладног рата је прошло. Не можемо да одговарамо на актуелна безбједносна питања доктрином застрашивања из претходног вијека", поручио је Мас.