latinica  ћирилица
12/01/2019 |  21:33 | Аутор: СРНА

Безвизни пасоши за Србе са Космета у Црној Гори

Срби и остали расељени са Косова и Метохије, који су стално настањени у Црној Гори, требало би да добијају пасоше који не подлијежу визном режиму, као што је то случај са путним исправама које важе за оне који стално живе у јужној српској покрајини, саопштено је из Савеза удружења расељених у Црној Гори.
Пасош - Фото: илустрација
ПасошФото: илустрација

Из Савеза су саопштили да ће већ у јануару почети активности на плану реализације тог посла, који је иницирао Савез удружења расељених у Црној Гори преко министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

Предсједник Савеза удружења расељених са Космета у Црној Гори Миленко Јовановић рекао је да су, по инструкцијама које су добили од Дачића, предложили да овим значајним послом координише Канцеларија за Косово и Метохију у тијесној сарадњи са МУП-ом Србије и Амбасадом Србије у Подгорици.

"Настојимо да ствар поједноставимо како би косметски Срби настањени у Црној Гори до пасоша долазили на идетичан начин као њихови сународници у централној Србији, што значи да им их убудуће не издаје Координациона управа МУП-а, већ неки други орган МУП-а или непосредно конзулат, о чему ће детаљи веома брзо бити договорени", рекао је Јовановић.

Са пасошима којима тренутно располажу, расељени са Космета не могу без виза путовати у земље ЕУ. У Црној Гори живи око 11.000 држављана Србије протјераних са Косова и Метохије.