latinica  ћирилица
04/02/2019 |  10:13 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Филм "In manus tuas" Милане Мајар награђен у Украјини (ФОТО/ВИДЕО)

Документарни филм "In manus tuas" Милане Мајар у продукцији РТРС, награђен је бронзаном кинољествицом као треће најбоље филмско остварење на 10. Међународном фестивалу православног филма у Украјини.
Милана Мајар - Фото: РТРС
Милана МајарФото: РТРС

У конкуренцији за најбољи филм такмичила су се 22 филма из Украјине, Бјелорусије, Русије, Грузије, Пољске, Србије, Републике Српске и Јерменије.

Филм Милане Мајар завршен је у јануару и ово му је била прва премијера. Рађен је на изворном арапском језику, а преведен је на српски, руски, енглески и индонежански језик.

Филм говори о трагичној судбини хришћана из Сирије, који су избјегли током рата из домовине и тренутно живе у Шведској.

Фото: РТРС

Осим екипе РТРС-а, допринос у стварању филма дали су сниматељ Басел Зеито из Шведске и бањалучки музичари Момчило Гавриловић који је глумио Исуса Христа, Срна Мајар, Озрен Четковић и Андрија Пурковић, који похађа часове виолончела.

Музику за филм компоновао је Хајрудин Мухић, студент треће године Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. У филму је коришћена и композиција "Јесења соната" Срне Мајар.

Организатор Међународног фестивала православног филма "Киноассамблея на Днепре" је протјереј ставрофор Игор Собко, почасни културни радник Украјине и шеф Центра за православну културу "Лествица". Овај фестивал се већ десет година
одржава крајем јануара, односно почетком фебруара.

Фото: РТРС