latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Подршка Министарства у дигитализацији грађе (ФОТО)

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске подстиче и подржава Академију наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у пројектима, а прије свега у дигитализацији значајне грађе којом располаже, изјавио је данас ресорни министар Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић у посјети АНУРС-у - Фото: Тwitter
Срђан Рајчевић у посјети АНУРС-уФото: Тwitter

"Морам да похвалим рад на продукцији значајног научноистраживачког капитала са којим је АНУРС обогатила Српску и наше друштво и у том смсилу сам дао неколико практичних савјета за дигитализацију њених издања, а посебно Енциклопедије Републике Српске као капиталног пројекта", рекао је Рајчевић након разговора са предсједником Академије Рајком Кузмановићем и његовим сарадницима.

Он је додао да је разговарано о будућем положају и улози које АНУРС има у друштву, о будућој визији високог образовања у Српској.

"Разговарали смо и о већем ангажману наше научноистраживачке заједнице, гдје АНУРС има посебну улогу као кровна институција која подстиче научноистраживаку заједницу у улогама које има у сваком модерном друштву, а то је функција економског развоја и очувања идентитета нашег народа", навео је Рајчевић.

Кузмановић је рекао да ће Министарство подржати АНУРС у многим стварима да би ова институција могла у цјелини обављати своје обавезе, додајући да је министар похвалио "ову младу институцију која иде корацима као и друге наше велике академије".

"Нарочито смо истакли области које Академија успјешно обавља, прије свега, издавачку дјелатност гдје смо до сада објавили више од 200 капиталних дјела, што је велика продукација, те одржаних 90 научних скупова, као и наш најважнији пројекат - Енциклопедија Републике Српске", навео је Кузмановић.

Он је истакао да ово министарство даје пуну подршку наставку тог пројекта да би се он завршио добијањем шестотомне Енциклопедије.

"Мислим да нас садашње Министарство снажно уводи у 21. вијек, вијек ученог друштва. Ми у Академији смо задовољни што ово министарство, које је обновљено не само називом, већ и кадровима, у себи садржи и афирмацију примијењене науке и одређених послова у вези са високим образовањем", додао је Кузмановић.