latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:36 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Видовић: Повећање плата радницима - циљ у овој години

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је циљ Владе Српске у овој години повећање плата радницима, а да се простор за то прави кроз пореска растерећења и укидање фискалних и парафискалних намета.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

"Са једне стране разматрамо смањење оптерећења рада, а са друге висину пореза на добит, опорезивање дивиденде и висину индиректног пореза, који је најнижи у овом дијелу Европе. То је јединствена стопа и нелогично је да тако остане", рекла је Видовићева за "Независне новине".

Она је навела да уназад неколико година Република Српска стабилизује своје финансије и постаје фискално и финансијски стабилна, те додала да је буџет у доста добром стању у односу на неки претходни период.

Према њеним ријечима, из прошле године очекује се суфицит од преко 100 милиона КМ, а и у 2019. години је предвиђен суфицит, тако да се буџетске обавезе редовно измирују.

"Релаксација у овој години је то што имамо много мање задужење него у претходној. Ове године смо донијели одлуку о задужењу од 370 милиона КМ, а у прошлој години задужење је било 660 милиона КМ. Имамо отплату дуга од 490 милиона КМ, а прошле године је то било 750 милиона КМ, што значи да буџет улази у једно релаксираније стање", навела је она.

Видовићева је додала да укупна задуженост Републике Српске износи 5,3 милијарде КМ, што је 50 одсто бруто друштвеног производа, те да то није аларманто.

Говорећи о пореском растерећењу рада, Видовићева је рекла да прошлогодишње растерећење које је довело до благог повећања плата кошта буџет годишње 60 милиона КМ, а 20 милиона КМ локалне заједнице.

"У овој години правимо анализе и калкулације да би се дошло до повећања плата, што је циљ ове владе, а што је дефинисано и кроз економске реформе. То је циљ од којег се неће одустати. У овој години ћемо сигурно ићи у ослобађање од пореза на добит за дио уложен у опрему, а то ће као нацрт закона бити упућено у Народну скупштину већ на наредном засједању", нагласила је она.

Наводећи да је ниво сиве економије доста висок, а да је то један од најбољих извора за растерећење привреде и повећање плата, Видовићева је рекла да се у посљедње три године кренуло у значајнију борбу против сиве економије, да су израђени одређени закони и да је ту било помака.

Она је најавила да ће ове године бити мијењан Закон о фискалним касама, чиме ће се олакшати услови контроле издавања фискалних рачуна, јер је то, како је рекла, највећи извор сиве економије.

Према њеним ријечима, дефинитивно ће бити укинут дио непореских прихода и намета јер је направљена структура свих непореских давања.

Она је навела и да се траже најповољнији услови за задуживање Републике Српске кроз обвезнице.

"Ако се опет пруже на међународном тржишту, то ћемо урадити, али исто важи и за домаће тржиште. Све је ствар калкулације и гдје је најјефтиније. Обвезнице које су издате на Бечкој берзи биле су добар посао и то је било врло тешко урадити из положаја Републике Српске, која је ентитет, тако да је то био велики успјех", рекла је Видовићева.