latinica  ћирилица
07/02/2019 |  14:41 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Акција "Печат": Ухапшено девет лица због фалсификовања диплома

Припадници Агенције за истраге и заштиту ухапсили су девет лица у оквиру акције "Печат" због постојања основа сумње да су фалсификовали дипломе и свједочанства.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

"Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Унско-санског кантона и Полиције Брчко дистрикта, од раних јутарњих часова проводе оперативну акцију кодног назива `Печат` у оквиру које је слободе лишено девет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело Удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 340. КЗ ФБиХ, у вези са кривичним дјелом Кривотворење исправе из члана 373. КЗ ФБиХ, став (2) а у вези са чланом 31. КЗ ФБиХ Саучесништво", саопштено је из СИПА.

Извршени су претреси на осам локација на подручју Велике Кладуше, Цазина, Бужима, Новог Града, Козарске Дубице, Приједора, Бањалуке и Брчко дистрикта. Привремено је одузето више мобилних телефона са СИМ картицама, лаптоп, диплома о завршеном школовању, свједочанстава о завршеним разредима средње стручне спреме и друга документација за коју се сумња да је кривотворена, те други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

"Након извршене криминалистичке обраде у просторијама СИПА, лица лишена слободе ће у законском року бити предата у даљу надлежност Тужилаштву Унско-санског кантона, уз чију су координацију наведене активности изведене", наведено је у саопштењу.