latinica  ћирилица
07/02/2019 |  16:29 ⇒ 08/02/2019 | 08:54 | Аутор: РТРС

РАК новом одлуком о дигитализацији ставила у подређен положај јавне медијске сервисе у БиХ

Експертски тим РТРС-а, БХРТ-а и Федералне телевизије упутио је Савјету Регулаторне агенције за комуникације списак са свим примједбама, којим тражи обуставу Одлуке о расписивању јавног позива за оператера и мултиплекса Ц.

Иако су јавни медијски сервиси у БиХ спремни за потпуно дигитално емитовање сигнала и уједно и носиоци дозвола за мултиплексе А и Б, чиме до задњег услова испуњавају потребе грађана за дигиталним ТВ сигналом, Регулаторна агенција за комуникацију је, уз подршку Савјета Регулаторне агенције, који је у техничком мандату још од прошле године, без законске основе и без сагласности Савјета министара, ипак донио овакву одлуку.

Одлука и правило, који су објављени, нису у складу са Законом, јер у БиХ не постоји Закон који уређује област дигиталног емитовања, чиме се нарушавају основни принципи уставности и законитости. Доношењем правила и одлука РАК је преузео на себе улогу и законодавне и извршне власти.

Подсјећамо да је Народна скупштина Републике Српске у септембру 2017. усвојила закључке којима се захтијева од изабраних и именованих представника из Републике Српске у институцијама БиХ да предузму све мјере и активности у циљу заштите имовине РТРС-а. Исти закључак је на заштиту имовине РТРС-а обавезао и Владу Српске. До данас, нико у Регулаторној агенцији, чак ни представници из Републике Српске, нису урадили ништа по питању ових закључака.