latinica  ћирилица
07/02/2019 |  21:25 ⇒ 21:32 | Аутор: СРНА

Симпозијум "Теологија у јавној сфери": Предност дати помирењу испред истине

Професори православног, римокатоличког и исламског факултета сагласили су се на панел-дискусији у Требињу да у земљи каква је БиХ не би било могуће одржати мир без религије, док је за суживот различитих нација неопходно да се предност да помирењу испред истине.
Дарко Томашевић, Владислав Топаловић и Зухдија Хасановић - Фото: СРНА
Дарко Томашевић, Владислав Топаловић и Зухдија ХасановићФото: СРНА

Декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву Владислав Топаловић рекао је да је веома важна култура мира и да би у БиХ букнуо рат да нема религије, која је, заправо, главни кривац за мир.

Он је на панел-дискусији "Теологија-истина-помирење: појам мира у светим списима", која је вечерас приређена у оквиру Шестог симпозијума "Теологија у јавној сфери", истакао да је за мир веома важно да истина не буде важнија од помирења и праштања.

"Истина понекад може и да убије. Она је, понекад, голотиња коју треба сакрити. Зато је важно да прво истакнемо помирење, па тек онда истину, за коју ће се, затим, створити сасвим другачија перцепција", нагласио је Топаловић.

Он је рекао да су управо мир и помирење двије најважније ствари за суживот мултинационалних земаља, каква је, између осталих, и БиХ.

Декан Римокатоличког богословног факултета Универзитета у Сарајеву Дарко Томашевић рекао је да, када се успостави мир, на истину гледа сасвим другачије, из Божије перспективе.

Он је истакао да је одговорност за одржавање мира на свима - свештеницима и имамима, али и вјерницима.

"Сви сносимо одговорност за мир. Питање је колико су током ратних сукоба свештеници слушали шта им Исус говори, а он каже да се љуби свој непријатељ, па и онај који је са друге стране нишана. А вјерници, који дођу на мису, литургију или у џамију, неријетко, не чују шта им се каже током проповиједи", навео је Томашевић.

Томашевић је рекао да представници три теолошка факултета раде на отварању заједничког студија који ће допринијети, првенствено, стварању теолошког мира у БиХ.

Декан Факултета исламских наука Универзитета у Сарајеву Зухдија Хасановић истакао је да је, осим мира и помирења, веома важан дијалог о свему ономе о чему се конфесије разликују и не дијеле исти став или мишљење.

"Трагање за истином је болно. Зато је помирење оно што нам свима треба", навео је Хасановић.

Он је рекао да муслимани, као и припадници других религија, неријетко самовољно тумаче свете списе, у овом случају Куран.

"Зато везују тероризам и ислам. Али, убијати невине особе, што везују за ислам, апсурдно је и то је нешто што нема везе са исламом. Ми смо вјерници само у џамији или цркви, а ван тога ријетко да је неко у свом понашању одговоран према самом Богу", поручио је Хасановић.

Након панел дискусије отворена је изложба фотографија "Лично-портрети жртава рата", чији је аутор Велија Хасанбеговић.

Симпозијум ће бити настављен сутра предавањима о темама "Утицај информационих технологија на процес образовања омладине и научног стваралаштва" које ће одржати професор Електротехничког факултета из Београда Жељко Ђуровић, затим "Држава-могући концепти" које ће одржати професор Филозофског факултета у Београду Миодраг Зец и "Црква, медији, критика-шта је 'Теологија.нет'" које ће приредити главни и одговорни уредник овог интернет портала Благоје Пантелић.

У 13.00 часова биће приређена презентација идејног рјешења спомен-села у Мркоњићима у Поповом пољу, којој ће присуствовати и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

У послијеподневним часовима биће представљена књига "Тумачење писма у православној цркви: значај контекстуалне херменеутике за православне библијске студије", чији је аутор професор Предраг Драгутиновић.

У 17.30 часова најављена је панел-дискусија "Мит, нација, црква, држава", чији су учесници доцент Душан Крцуновић са Филозофског факултета у Подгорици, професор Богољуб Шијаковић са Православног богословског факултета у Београду и професор Срђан Шкуљић са Филозофског факултета у Новом Саду.

Симпозијум организује Центар за филозофију и теологију из Требиња.