latinica  ћирилица
10/02/2019 |  16:19 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Године нису проблем - у десетој деценији живота Славко Панић трчи и вози аутомобил

Славко Пантић из Усораца код Оштре Луке активан је возач и у десетој деценији живота. Омиљен је међу мјештанима, јер иако има 93 године, овај витални пензионисани лугар, свакодневно рекреативно истрчи по неколико километара. Славко ракију није пробао више од пет деценија, а његов рецепт за здрав живот су активност и конзумација бијелог лука.

За себе каже, "тек" су му 93 године. Ведрог духа и изузетно активан, пензионисани лугар Славко Пантић из Усораца код Оштре Луке омиљен је међу мјештанима.

Иако је у десетој деценији живота и даље вози аутомобил. Возачку дозволу има више од пола вијека. Свакодневно, за воланом, пређе по неколико километара.

- Кад затреба идем и у Приједор, не идем даље - каже Пантић.

На питање да ли се десило да га заустави полиција, деведесттрогодишњи Славко каже да јесте, углавном случајно. Како је рекао, не вози пребрзо, од 60 до 80 километара на час.

Возачку дозволу добио је према прописима и уредно је прошао све љекарске прегледе.

Одличног је вида и не носи наочаре. Сви му се диве јер свакодневно рекреативно истрчи и по неколико километара.

Каже, бити активан је пола здравља.

- Кад човјек у оде пензију и затвори се у четири зида, а не ради ништа, он је готов. Значи, мораш нешто да радиш, да се крећеш, јеси ли легао на кревет, ти си готов - наглашава дјед Славко.

Славко не пије лијекове, а ракију није пробао више од пет деценија.

- Почео сам трошити бијели лук и како сам га почео конзумирати, стабилизовао ми се тлак, контролишем га и нема проблема. Има више од 50 година како нисам окусио ни капи ракије - истиче Пантић.

Није велики љубитељ меса, а најдраже јело му је пура с млијеком. Да би сачували здравље, Славко савјетује другима да живе мирније и без порока.

Женио се два пута и има два сина и кћерку. Каже, најважније је да у позним годинама човјек не остане сам, јер складан живот уз брачног друга, чува и здравље и гради срећу.