latinica  ћирилица
11/02/2019 |  09:33 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Лукач: Политички лешинари злоупотријебили случај "Драгичевић"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да је случај "Драгичевић" доживио политизацију коју ни породица, ни група "Правда за Давида", није смјела да дозволи и да су класични политички лешинари тај случај одвели у сасвим другом правцу.
Драган Лукач (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Драган Лукач (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija)

Лукач је истакао да је на том случају изгубљено десет мјесеци  и да се много више могло урадити да је истрага вођена без притисака и без морбидних дешавања, што на крају није довело до утврђивања истине.

Лукач наглашава да је то да ли ће случај "Драгичевић" бити расвијетљен питање за Тужилаштво, коме МУП Републике Српске стоји на располагању.

- До сада смо урадили све што је тражено и предузећемо све мјере да то буде расвијетљено, чак и ако буде промијењена надлежност и неко други преузме случај - рекао је Лукач за "Вечерње новости".

Додао је да је ствар тужилаштава и њихових надлежности да ли ће случај преузети Тужилаштво БиХ. "Поздрављам свако рјешење с циљем проналажења правог и адекватног начина да се тај случај у потпуности ријеши", рекао је Лукач.

На питање зашто су грађани који траже правду растјеривани из црквене порте или са трга и да ли се тиме крши право на протест гарантовано Уставом Републике Српске, Лукач је одговорио да полиција своја овлаштења користи у складу са законом и Уставом и мора да реагује ако се угрожавају други грађани, блокира саобраћај, спречава одржавање концерата и томе слично.

- Нико није забранио окупљање у црквеној порти, а реаговало се када су ту узвикиване одређене пријетње и пароле - објаснио је Лукач.

Када је ријеч о сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ, Лукач каже да она постоји, али да није присна и да самим тим није превише задовољан њом.

- Сарадња је на коректном нивоу, али они могу више и имају много више, али не знам из којих разлога не дијеле податке о повратницима са страних ратишта из Сирије и Ирака - рекао је Лукач.

Одговарајући на питање да ли ОБА заиста прислушкује званичнике Републике Српске и Србије, Лукач је рекао да се МУП Српске не бави праћењем и прислушкивањем других агенција.

- То није наш посао, па не можемо ни знати да ли то раде. Свима је позната афера `Ушће` гдје је ОБА направила обавјештајни продор према Србији, што није за похвалу. БИА је много боље организована од ОБА и ако са њима уђете у обавјештајни рат, сигурно ћете добити одговор - сматра Лукач.

Упитан да ли још постоји проблем у вези са обезбјеђењем предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у Сарајеву, Лукач је навео да Додик не жели да га обезбјеђују људи које не познаје и које у животу није видио, због чега је тражио да га обезбјеђују припаднници МУП-а Републике Српске.

- Са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ дошли смо до рјешења које тренутно функционише на задовољавајући начин. Као лично обезбјеђење са Додиком су остали људи из МУП-а Републике Српске, а и Дирекција се укључује у обезбјеђење са осталим бројем људи - објаснио је Лукач.

Потврдио је да припадници МУП-а Српске носе оружје у згради Предсједништва БиХ. "Да, припадници МУП-а Републике Српске заједно са Додиком улазе у зграду. Имају право да носе оружје, имају службене легитимације и овлашћења", рекао је Лукач.

Говорећи о сарадњи са Србијом и Црном Гором у расвјетљавању мафијашких убистава која потресају регион, Лукач је нагласио да је сарадња добра и свакодневна.

- У Српској нема регистрованих кланова који се тиме баве. Познати су кланови из региона који воде своје обрачуне у којима је извршено више од 30 убистава. И ми смо имали убиства неколико људи за које се знало да су имали везе с тим клановима. Једино добро у свему томе јесте то, што та убиства немају везе са политиком - нагласио је министар МУП-а Српске.