latinica  ћирилица
12/02/2019 |  08:21 | Аутор: СРНА

Саобраћај успорен и отежан због новог снијега

У Републици Српској и Федерацији БиХ на дионицама у вишим предјелима и преко планинских превоја, због нових сњежних падавина, одвијање саобраћаја је отежано и успорено, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

У нижим предјелима Српске вози се по претежно мокрим коловозима, а на осталим дионицама које пролазе преко планинских превоја има угаженог снијега и поледице.

Потпуна обустава саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере на снази је преко Романије, гдје јак вјетар ствара сњежне наносе и додатно отежава одвијање и путничког саобраћаја.

Возачи се позивају на појачан опрез и на путним правцима Власеница-Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед, Гацко-Фоча, преко превоја Чемерно, Бањалука-Кнежево-Турбе, Котор Варош-Теслић, Мркоњић Град-Гламоч преко превоја Млиништа и Шипово-Стројице.

На поменутим дионицама обавезна је употреба ланаца за теретна возила са приколицом и шлепере.

У Српској је због радова, измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука-Челинац и на дионици Челинац-Котор Варош.

У току су радови на санацији клизишта на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, због чега је саобраћај измијењен до 31. маја.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну саобраћај се на дионици Приједорска петља-Клашнице и преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила преко надвожњака не саобраћају.

Због изградње наплатне станице "Чатрња" на ауто-путу Градишка-Бањалука, до 30. априла измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па се возачи упозоравају да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке Стијене.

Због извођења радова на изградњи пјешачке стазе, на регионалном путу Обудовац-Лончари, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја, уз постављену саобраћајну сигнализацију.

На регионалном путу Теслић два-Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази пет тона.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Добој-Манастир Петрово, на снази је забрана саобраћаја за сва возила чија укупна маса прелази 3,5 тоне.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

У ФБиХ због угаженог снијега на коловозу на снази је обустава саобраћаја за теретна возила са приколицом и шлепере на путном правцу Гламоч-Млиништа.

Због угаженог снијега на коловозу возачи се упозоравају на путне правце Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље, Нови Травник-Бугојно, Ливно-Купрес, Ливно-Босанско Грахово и Томиславград-Шујица.

Додатне потешкоће у југозападним крајевима ствара јак вјетар који мјестимично формира сњежне наносе.

У ФБиХ због реконструкције моста, за теретна возила преко 7,5 тона укупне масе на снази је обустава саобраћаја на магистралном путу Нови Травник-Бугојно. За вријеме ове обуставе алтернативни правац је Нови Травник-Травник-Доњи Вакуф-Бугојно.

На магистралном путу Зеница-Немила због радова у тунелу Врандук возила саобраћају наизмјенично, једном траком, уз постављену свјетлосну сигнализацију.

На граничним прелазима нема дужих чекања.

На граничном прелазу Брчко-Гуња, због нестабилности моста, не могу саобраћати теретна возила и аутобуси, док је због радова у Хрватској обустављен саобраћај за све категорије возила на граничном прелазу Нови Град-Двор.