latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:48 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Захвалност Молдавији за непризнавање самопроглашеног Косова

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је потпредсједнику молдавске Владе задуженом за европске интеграције Јурију Леанки због принципијелног става Молдавије да не признаје једнострано проглашену независност Косова и подршке по том питању у регионалним и међународним организацијама.
Александар Вучић и Јуриј Леанко (Фото: Tanjug / Rade Prelić) -
Александар Вучић и Јуриј Леанко (Фото: Tanjug / Rade Prelić)

Вучић је истакао и да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Молдавије, залажући се за принцип поштовања суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

Он је саговорника упознао о застоју у дијалогу Београда и Приштине, изазваном увођењем такси на производе из централне Србије, што је противно ЦЕФТА споразуму, чији је потписник и Молдавија.

Вучић је молдавском званичнику представио и спољну политику Србије, која подразумијева намјеру Србије да постане чланица ЕУ, али уз његовање и унапређење традиционалног пријатељства и сарадње са Русијом, као и развој односа са осталим земљама.

Предсједник Србије рекао је да је неопходно подстаћи унапређење политичког дијалога и економске сарадње двије земље јер су билатерални односи пријатељски, али не и довољно развијени.

Потпредсједник молдавске Владе Јуриј Леанка захвалио је Србији за политику поштовања суверенитета и територијалног интегритета Молдавије.

Он је изразио интерес своје земље, као учеснице програма ЕУ "Источно партнерство", чији је спољнополитички приоритет чланство у ЕУ, да користи искуства Србије у евроинтеграцијама.

Двојица саговорника су се сагласили да ниво економске сарадње не одговара могућностима и да је јачање трговинске размјене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички интерес.

Они су позвали српске и молдавске привреднике да успоставе нове начине сарадње у оквиру ЦЕФТА споразума и учествују на привредним манифестацијама и сајмовима у двије земље.