latinica  ћирилица
11/03/2019 |  08:45 | Аутор: СРНА

Апелантима скоро три милиона КМ

Грађанима који су се Уставном суду БиХ жалили на повреду права на суђење у разумном року закључно са септембром 2018. године из ентитетских и кантоналних буџета треба да буде исплаћена накнада штете од око 2.949.000 КМ, изјавио је судија и члан Високог судског и тужилачког савјета БиХ Горан Незировић.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Незировић је истакао да тај износ није коначан јер је Уставни суд у међувремену донио одређен број нових одлука и апелантима досудио новчану накнаду, а одређени број предмета тек треба да буде ријешен.

Према Незировићевим ријечима, очигледно да БиХ није организовала свој правни систем на начин који би спријечио претјерано трајање судских поступака.

- Фактори који утичу на одуговлачење судских поступака су многобројни, а неки од значајних су лоше регулисање територијалне надлежности судова, недовољан број судија, велики заостаци у предметима из претходних година, лоша рјешења у процесним законима која генеришу одуговлачење поступка, те лоши или нејасни материјални закони који не само да одуговлаче поступак већ непотребно генеришу нове судске поступке - рекао је Незировић за сарајевско "Ослобођење".

Он је додао да Кантонални суд у Сарајеву са садашњим бројем судија и уз пребацивање квантитативне норме, када би радио само предмете из претходних година, не би успио да их ријеши ни за три године.