latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:26 ⇒ 11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње 20. Гитар арт, први наступа Висенте Амиго

Најбољи свјетски фламенко гитариста и аутентични насљедник Пака де Лусије, шпански музичар Висенте Амиго наступиће вечерас у Комбанк дворани. Концерт ће означити почетак 20. издања фестивала Гитар арт на којем ће наступити више од 120 извођача из разних крајева планете.
Вићенте Амиго (фото:lasonanta.com) -
Вићенте Амиго (фото:lasonanta.com)

Током шест дана Гитар арта биће одржано девет великих концерата, а Београд ће посетити више од 120 најистакнутијих имена гитарског света из 35 земаља света. Први пут ове године, чак пет фестивалских вечери одржаће се у великој сали Комбанк дворане.

Висенте Амиго је свјетски познати умјетник који је између осталог са Стингом је снимио Send Your Love, а радио је и са Китом Ричардсом, Диланом и другима.

Освојио је награду Греми за најбољи фламенко албум 2001. године и исте године био проглашен за најбољег свјетског фламенко гитаристу.

Након два распродата концерта у Центру Сава 2006. и 2008. године, најпознатији џипси џез свинг састав Росенберг трио из Холандије наступиће и на јубиларном 20. издању Гитар арта.

Трио Росенберг већ више од 25 година представља "суштину" џипси џез свинг музике.

Стокело Росенберг важи за једног од најбољих гитариста, са својом беспрекорном техником и виртуозношћу, коју комбинује са посебним емоцијама током свирања. Многи данас тврде да је достигао и свог узора, легендарног Ђанга Рајнхарта.

Нова фестивалска продукција и пројекат "Kings of String the Younger" овог пута окупља младе таленте и велике виртуозе.Први заједнички наступ три потпуно различита уметника које спаја огромна посвећеност гитари и спремност да граде заједнички звук имаће прилике да види и да чује београдска публика.

Први пут београдској публици ће се представити и краљица фадо музике нове генерације Кармињо.

Београдски концерт биће пресек њене десетогодишње каријере и многобројних хитова са пет студиских албума.

Кармињо носи у себи језик неколико векова, али истовремено је савремена и увек загледана у будућност.

Након великог успјеха постигнутог албумом Кармињо пјева Тома Жобима, крунисана је титулом највећег извођача у историји музике ове земље, а додијељена јој је и награда Златни глобус за најбољег извођача.

Дуо славних гитариста Влатко Стефановски и Мирослав Тадић на концерту у оквиру јубиларног Гитар арта премијерно ће представити дуго ишчекиван пројекат Крушево 2, као наставак једног од најбољих гитарских пројеката овог простора.

Свечано затварање фестивала 17. марта резервисано је за велики концерт Вече Хоакина Родрига - Три најпопуларнија концерта за гитару и оркестар у оквиру којих ће наступити солисти Војин Коцић, Ема Капор, Сабрина Влашкалић, Александер Свете, Мароје Брчић, Зоран Крајишник и Немања Остојић.

Репертоар овогодишњег Гитар арта чине и 20 највећих имена класичне гитаре, који ће наступати друге, треће и четврте вечери фестивала на концертима од 18 часова.

Публици ће се представити бразилски виртуоз Јаманду Коста, Братислава гитар квартет и Коста Коциолис из Грчке, Дуо Абреу из Шведске, Бенџамин Вердери из САД, Јесеок Банг из Кореје, Марко Тамајо из Аустрије и Анабела Монтесинос из Шпаније, Артyом Дервоед из Русије, Ђампаоло Бандини из Италије, Рафаела Смитс из Белгије, те Томас Милер Перинг из Немачке и многи други.