latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:44 ⇒ 11:44 | Аутор: СРНА

Инфосрпска: За Регана је ђенерал Дража био херој

Командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Дража Михаиловић, за заслуге у борби против окупатора, 2. фебруара 1943. године одликован је Ратним крстом, највишим француским војним одличјем.

Одликовао га је Шарл де Гол, главнокомандујући свих француских трупа и покрета отпора, истичући да је Михаиловић "легендарни херој који никада није престао да се бори против заједничког непријатеља", преноси портал Инфосрпска.

- Предсједник САД Хари Труман, и то на приједлог главнокомандујућег савезничких снага на Западном фронту и каснијег предсједника САД Двајта Ајзенхауера, одликовао је Михаиловића највишим орденом који странац може да добије. Пуковник Алберт Сајц, изасланик генерала Донована, шефа ОСС-а, главне америчке војне обавјештајне службе, Михаиловићу приписује посебну заслугу што Ромел није успио да уђе у Александрију - истиче се у тексту.

Овај портал преноси да је Роналд Реган, гувернер Калифорније и амерички предсједник, 8. септембра 1979. године, између осталог, написао да "коначна трагедија Драгољуба Михаиловића не може да избрише из сјећања његову херојску и често усамљеничку борбу против двоструке тираније које су савладале његов народ - нацизма и комунизма".

- Франклин Делано Рузвелт поклањао је заслужним појединцима луксузну књигу под насловом "Четири слободе". Једну такву књигу Рузвелт је поклонио и генералу Михаиловићу и она се сада чува у Београду, у архиву Српске академије науке и умјетности - наводи се у тексту који је објавио портал Инфосрпска.