latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:44 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Генерал Младић дочекао 77. рођендан у добром расположењу

Генерал Ратко Младић дочекао је 77. рођендан у хашком притвору расположен, позитиван и добро се држи, рекао је Срни његов син Дарко Младић.

- Чули смо се јутрос. Мајка је отишла тамо и заједно проводе ове дане око његовог рођендана - навео је Дарко Младић.

Он је додао да су генералу Младићу његови унуци послали поклоне, писма и честитке са жељом да се што прије врати.

- Разговарао је и са мојим најмлађим сином. Добро се држи, неће да прича много о томе. Његово стање је непромењено. Доста је позитиван, расположен. Чим је мајка тамо, одмах је расположенији - рекао је Дарко Младић.

Он каже да генерал Младић нема никаквих специјалних порука за свој рођендан.

- Да се чувамо, и то је то. То је што се тиче личних и породичних порука. Нисмо причали о ширем контексту - рекао је Дарко Младић.

Он је подсјетио да се још чека одлука хашког механизма на захтјев одбране да генерал Ратко Младић буде пуштен на привремену слободу како би посјетио гробове најмилијих у Србији и Републици Српској.

Ратко Младић рођен је на данашњи дан 1942. године у селу Божиновићи, у општини Калиновик.

Од 1991. до 1995. године имао је важну улогу у ратовима у Хрватској и БиХ. Био је командант Војске Републике Српске.

Генерал Младић је 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци, на приједлог некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, именован за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на тој функцији је остао до 1996.

Хашки трибунал га је оптужио да је одговоран за ратне злочине у Сребреници 1995. године, као и друге ратне злочине између 1992. и 1995. године, злочине против човјечности и кршење обичаја ратовања.

Од 1995. године до 2011. се налазио у бјекству. За то вријеме било је више покушаја хапшења, али су сви завршени безуспјешно.

Ухапшен је 26. маја 2011. у Лазареву код Зрењанина. Његово хапшење и изручење ради суђења за ратне злочине често се наводило као услов Србији за помоћ и сарадњу од ЕУ и САД.

Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године осудио генерала Младића на доживотну казну затвора, на шта је његова одбрана уложила жалбу.

Генерал Ратко Младић носилац је Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима, Ордена Народне армије са сребрном звијездом, Ордена за војне заслуге са златним мачевима и Ордена братства и јединства са сребрним вијенцем.