latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:33 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Србија се сјећа Зорана Ђинђића - 16 година од атентата

Да је почетком 2000-их прихваћен приједлог Зорана Ђинђића и Добрице Ћосића, о разграничењу са Косметом, данас би Србија била у Европској унији, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић, на 16. годишњицу убиства српског премијера Зорана Ђинђића. И овог 12. марта Србија се сјећа човјека који је симбол модерне Србије, запамћен по покушајима њене реформе.

Премијерка Србије Ана Брнабић и министри одали су почаст убијеном премијеру Ђинђићу полагањем вијенца испред Владе, на мјесту гдје је извршен атентат, а у Алеји заслужних грађана на Ђинђићев гроб представници Демократске странке, некадашњи сарадници и грађани, оставили су цвијеће и запалили свијеће.

- Ово не треба схватити као његовање култа личности него, прије свега, као жељу да се политичко насљеђе Зорана Ђинђића његује и поштује и да баштинимо политичке идеје и филозофију коју је он у Србији спроводио - каже Зоран Лутовац, предсједник Демократске странке.

Ђинђић је запамћен по покушајима да реформише Србију, а на његово насљеђе позивају се, како политички саборци расути у различитим политичким опцијама, тако и некадашњи политички противници.

- Оно што је 16 година послије њега очигледно јесте да недостаје Србији, да Србија има масу проблема које није ријешила и због тога што није са нама. Његова идеја, његова мисија је трајала прекратко и има посљедица и дан данас - тврди Зоран Живковић, бивши премијер Србије.

Познаваоци прилика тврде да је Ђинђић "платио главом" залагање за Републику Српску и Косово и Метохију о чему је причао и у посљедњем интервјуу датом нашој телевизији.

- Ми ћемо, без обзира на молбе које сам добио из многих свјетских центара, мало да спустим лопту и да ту тему не таласам. Ја сам рекао не, имам поштовања за ваше приоритете, за ваше државне интересе, али немојте да тражите од мене да то буду моји приоритети - рекао је тада Ђинђић.

Адвокат Божо Прелевић истиче да су Косово и БиХ на неки начин били повезани.

- Он је имао петљу да не да да се по различитим принципима рјешава БиХ и Косово, јер је знао да ће Србија на тај начин да прође катастрофално - истиче Прелевић, а историчар Бојан Димитријевић додаје:

- Остаје спекулација да ли је отварање косовског питања од његове стране у тим посљедњим интервјуима можда значило да се замјерио одређеним круговима на Западу који су у њему препознали некога ко ће ствар ријешити мимо очекиваног, а не на онакав начин који су они планирали.

За убиство премијера Србије, на 40 година затвора осуђени су бивши припадници Јединице за специјалне операције Милорад Улемек и Звездан Јовановић. Политичка позадина Ђинђићевог убиства још није откривена.