latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Приштина "убила дијалог" с Београдом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Приштина својим дјеловањем "убила дијалог" с Београдом и изразио бојазан да би могло да им падне на памет да покушају војно да освоје сјевер Косова и Метохије.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Он је, подсјетивши да је Приштина увела таксе на робу Србије и да није формирала заједницу српских општина, истакао да тамношње власти својом платформом за дијалог са Београдом додатно поништавају и сам Бриселски споразум.

- Та платформа за нас нема никакав значај, али је она показатељ да су против постизања било каквог рјешења - рекао је Дачић за "Пинк".

Указао је да "лебди као Дамоклов мач" то да властима у Приштини "у ери помућеног политичког разума" може да падне на памет да покушају да војно освоје оне дијелове Косова и Метохије над којима немају контролу, а то је сјеверни дио Космета.

Дачић је рекао да то уводи у један вртлог са потпуно неизвјесним крајем и да представља "велику опасност".

- Ми смо свима редом говорили да су овакви потез Приштине доказ да они не желе дијалог, већ да желе да добије не само цијело Косово као независну државу, већ и да припоје неколико општина југу Србије - навео је Дачић.

Он је подсјетио да су Албанцима "с великим одушевљењем" славили побједу у општини Тузи у Црној Гори, указавши да то "значи да се у пракси остварује концепт те такозване велике Албаније".

Дачић је истакао да је свима у интересу да Београд и Приштина постигну компромис, поновивши да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине таксе на робу из централне Србије.

Подсетио је да је 13 држава повукло признање косовске независности и да ће званични Београд наставити с активностима у том смјеру.