latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:50 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Дачић: Без промјене власти у Хрватској, нема промјене политике према Србима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да не вјерује да ће доћи до неких великих промјена у хрватској политици према Србима и Србији све док не дође до промјене власти у Хрватској, прије свега због идеологије.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Он је навео да нико нема корист од тога да стално има проблеме између Србије и Хрватске, те навео да не треба негирати ствари из прошлости, јер свака релативизација у Хрватској злочина као што је Јасеновац или у Србији злочина који су Срби починили над Хрватима деведесетих није у реду.

- Ми морамо да водимо рационалну политку, али очигледно да у Хрватској то више није питање само политичке кампање, него очигледно питање око којег они граде константно своју политику. Томе морамо да се посветимо - рекао је Дачић за телевизију Хепи.

Дачић је напоменуо да је имао раније колеге министре спољних послова Хрватске чији су преци били помоћници Макса Лубурића, заповједника Јасеновца.

- То је њихова политика да никада неће напасти Независну Државу Хрватску. А, ми са тим већ имамо проблем - истакао је Дачић.

Он је оцијенио да сва отворена питања између Србије и Хрватске треба оставити у једној корпи и рјешавати, а друга корпа су дневне ствари и будућност.

- Треба да будемо паметни, иначе ћемо се утопити у прошлости - оцијенио је Дачић.

Поводом оптужби из Хрватске да даје запаљиве изјаве, Дачић је рекао да то није тачно и да су његове изјаве само реакција на оно што се тренутно испољава као проблем /у односима Србије и Хрватске/.

Он је подсјетио да је изјавио да је историјски неодрживо да данас у Сплиту бацају Србе у море, и то 100 година након што је српска војска која је бранила Хрвате од Италијана, дочекана у Сплиту спектакуларно, и то на истој риви одакле су недавно бацали Србе у море.

- На крају сам се извинио Италијанима што смо их убили толико кад смо ишли да бранимо Хрвате од Италијана, а они /Хрвати/ нам тако вратили - рекао је Дачић.