latinica  ћирилица
15/03/2019 |  10:27 | Аутор: СРНА

Исламски свијет осудио нападе на Новом Зеланду

Политички и исламски лидери изразили су ужаснутост након двије масовне пуцњаве у џамијама на Новом Зеланду, од којих су неки рекли да иза свега стоји "исламофобија".

- За ове растуће терористичке нападе кривим исламофобију која се појавила након напада 11. септембра на САД када је за један терористички напад колективно окривљено 1,3 милијарде муслимана - рекао је премијер Пакистана Имран Кан.

Турски министар спољних послова Мевлут Џавушоглу рекао је да нису само починиоци, већ и политичари и медија одговорни за овај ужасни напад. "Они су додатно појачали исламофобију на Западу", написао је Џавушоглу на "Твитеру".

Министар спољних послова Индонезије Ретно Марсуди осудио је нападе у џамијама.
Осудама су се придружили и Авганистан, Малезија, Бангладеш и Уједињени Арапски Емирати.

Лист "Дејли мејл" објавио је да је држављанин Аустралије Брентон Тарант /28/ из Новог Јужног Велса, који је преузео одговорност и који је уживо преносио преко интернета масовну пуцњаву унутар џамије Ал Нур, у свом манифесту написао да су његови родитељи шкотског, ирског и енглеског поријекла.

Он је, између осталог, написао да је извео масакр "како би смањио број миграната на европској земљи", те да су му инспирација били други нападачи као што су Андерс Брејвик који је убио 77 људи у Норвешкој 2011. године.

Он је написао да не воли муслимане, а да посебно мрзи оне који су прешли на ислам, односно конвертите, описујући их као "крваве издајнике".