latinica  ћирилица
15/03/2019 |  22:23 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију"

У Сребреници је вечерас представљена књига Душана Павловића "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију", која је настала као плод ауторовог дугогодишњег рада на тражењу несталих у БиХ и истраживања документарне грађе бошњачко-муслиманске провинијенције.
Представљена књига "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију" - Фото: СРНА
Представљена књига "Битка за Сребреницу - рат за цивилизацију"Фото: СРНА

Рецензент књиге, професор са бањалучког Универзитета Горан Латиновић рекао је да је књига одговор на западни наратив и негирање историјског постојања Срба западно од Дрине и једностраног приказивања историје и ратова деветесетих година прошлог вијека, након распада Југославије.

Према Латиновићевим ријечима, књига малим дијелом говори о некажњеним злочинима за убиство 2.000 Срба на почетку и током рата на подручју Сребренице, Братунца и Зворника, што је био наставак усташких злочина из Другог свјетског рата.

Његово мишљење је да је битка за Сребреницу била и битка за одбрану Братунца и Зворника од припадника муслиманске 28. дивизије која је стално правила диверзије из Сребренице, која је била заштићена зона УН и никада није демилитаризована.

У случају пада Сребренице у јулу 1995. године и злочина који су почињени, Латиновић каже да руководство Републике Српске никада није наредило убиства, да су западне силе у тим догађајима имале посебну улогу и касније их представљале у складу са својим интересима.

Сценарио за жртвовање Сребренице, према ријечима Латиновића, припремило је муслиманско руководство у Сарајеву о чему говоре бројни бошњачко-муслимански документи на основу којих је највећим дијелом књига и настала.

Књига, како је рекао, демистификује бројне неистине и инсинуације, једнострану историјску слику и наратив о тим догађајима који су наметнуле западне силе, те историчари из Загреба и Сарајева неистинитим тврдњама о обиму и начину страдања сребреничких Бошњака у јулу 1995. године.

Аутор књиге Павловић истиче да се дуго година бавио истраживањем страдања свих народа у БиХ, а посебно српског о чијем страдању су у свијет послате полуистине.

Павловић истиче да је ова књига настала на основу дугогодишњег рада на тражењу и ексхумацијама несталих и проучавању документа, већином бошњачких, а дијелом Војске Републике Српске и Унпрофора који је као међународни војни фактор био у Сребреници.

Говорећи о страдањима Бошњака у јулу 1995. године, Павловић каже да их је највише погинуло у борбама, али да су сви након мјесец дана у Тузли пописани као нестали и ти се подаци приказују јер се тај списак претворио у списак жртава ратних злочина које се сахрањују у Поточарима.

Према Павловићевим ријечима, сви ти нестали су укопани у Поточарима као борци и са шехитским нишанима изнад гробова што показује да је ријеч о војницима и да је Меморијални центар у Поточарима потпуно војничко гробље.

Он је наводио бројне примјере и начина страдања војне муслиманске колоне при повлачењу када је на различите начине погинуло више хиљада њихових војника приликом гранитирања Војске Републике Српске, међусобних сукоба и обрачуна, суицидима, уласком у минска поља у општој колективној паници која је завладала у другом дијелу колоне у којој је био резервни састав.

Павловић каже да је у пробоју, према бошњачким документима, погинуло најмање 4.500 до 5.500 муслимаснких бораца или више од двије трећине активног састава.

- Неке групе муслиманских бораца су заробљене. Иако никада нико из руководства Републике Српске није наредио да се заробљеници убијају, то се, ипак, десило и то је злочин, док је евакуација око 25.000 бошњачких жена и дјеце коју је обавила Војска Републике Српске свијетао примјер војничког односа према цивилима и заробљеницима - истиче Павловић.

Он указује да су појединци одлучили да ликвидирају неколико већих група заробљеника без наредбе и да они никада нису имали храбрости да кажу да су то учинили и за чији рачун, чиме су нанијели срамоту цијелом српском народу и војсци.

Павловић истиче да је најмање страдалих било на челу колоне која је имала обезбјеђење и које је сачињавао политички и војни врх тадашње сребреничке енклаве.

Он указује да су неки комамнданти који су погинули на Баљковици приликом пробоја српске линије фронта били пренесени и сахрањени у Федерацији БиХ, да би касније били ексхумирани и укопани у Поточарима, што све указује на манипулације о начину страдању муслиманске војне колоне у јулу 1995. године.

Организатори промоције су Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Борачка и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице.