latinica  ћирилица
16/03/2019 |  19:49 ⇒ 17/03/2019 | 13:24 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан нарциса

Савез жена, обољелих од рака дојке "Искр", обиљежио је "Дан нарциса", како би скренули пажњу јавности о значају превенције ове болести. Истичу да је карцином, ако се открије на вријеме, у чак 90 одсто случајева изљечив.

 У Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци прошле године оперисано је 487 жена, а број обољелих сваке године је све већи. Упозоравају да је неријетко ријеч о младим особама.

- Ми вршимо едукацију по средњим школама, у завршним разредима, и сваке године пет или шест дјевојака пошаљемо, под сумњом, у Центар за дојку - каже Сузана Кекић, предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра".

- Постотак је висок, изљечивости, али ако се доведете до трећег, четвртог стадијума, кад је већ метастазирао, онда је скоро па немогуће. Скрећемо пажњу женама да одлазе на ултразвучне прегледе, на мамографију и да бар једном у три мјесеца врше преглед код куће, јер тако могу да, не да открију, али да уоче промјене на свом тијелу - поручује Дарија Тодић, секретар Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра".