latinica  ћирилица
21/03/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Шешељ: Пресуда неодржива са аспекта правничке струке

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ оцијенио је да је другостепена хашка пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у потпуности неодржива са аспекта правничке струке и да представља гажење елементарних правних принципа.
Војислав Шешељ - Фото: РТРС
Војислав ШешељФото: РТРС

- Пресудом су погажени елементарни правни принципи, принципи међународног хуманитарног и међународног обичајног права. Нисам вјеровао да ће Караџић бити ослобођен, али сам се надао да ће отпасти оптужница за геноцид у Сребреници - рекао је Шешељ на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да нема ниједног озбиљног правника у свијету који може да каже да се у Сребреници заиста одиграо геноцид, саопштено је из СРС.

- Погледајте Међународну конвенцију о геноциду из 1946. године и видјећете да ово у Сребреници не садржи ниједан елемент геноцида. Ту је извршен ратни злочин стријељања највише до 1.200 војника. Ниједан цивил, ниједна жена или дијете нису убијени. И то стрељање је обављено под сумњивим околностима. Ни Трибунал није до краја утврдио ко су извршиоци стријељања на четири локације - рекао је Шешељ

Лидер радикала је истакао да нема доказа да је Караџић издавао наредбе за стријељање ратних заробљеника, да је штитио починиоце злочина или да је вођена политика вршења злочина и да су постојали удружени злочиначки подухвати.

Он је изнио увјерење да су хашке судије само гласале, а да су прави аутори пресуде заправо анонимни стручњаци чија имена се не наводе у тексту.

Шешељ је оцијенио да јучерашња пресуда првом предсједнику Републике Српске представља лош знак у погледу исхода суђења генералу Ратку Младићу и закључио да је суд овом пресудом доказао да је антисрпски и да му је циљ да излаже Републику Српску новим опасностима у погледу њеног опстанка.