latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:40 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

"Клио се стиди" - предавање о фалсификовању историјских чињеница

У Шамцу је, у организацији Клуба историчара Посавине, одржано предавање византолога Радивоја Радића о теми "Клио се стиди".

То је и наслов Радићеве књиге која се бави проблематиком фалсификовања историјских чињеница и критиком псеудоисторије.

Да Клио, муза историје, има итекако разлога да буде постиђена, јесу чланци, књиге и интервјуи псеудоисторичара који би да прекрајају историју по свом нахођењу. Тиме би завели читаоце нетачним, често и измишљеним подацима, сврставајући митове у категорију историјских догађаја.

- То је проблем против кога се треба борити. Најједноставније је да се пишу приступачне, лагане књиге засноване на научним чињеницама и треба правити радио - емисије, тв поготово. Некад се то радило више него данас, нажалост. Неопходно је борити се против псеудоисторије јер она доноси велику штету народима који су јој подлегли - каже Радић.

Псеудоисторија, сматра Радић, постала је дио нашег фолклора, раме уз раме са ријалити програмима, турбо-фолком и видовњацима.

- Живимо у времену када је почело више да се вјерује у надриљекарство, окултизам, теорије завјере и разне псеудонаучнике теорије, тако да није лако снаћи се. Поготово зато што су те, да кажем "истине" које нам подастиру псеудоисторичари, љепше него оне што историчари дају - додаје познати византолог.

На псеудоисторију нису имуни ни велики народи па није чудо што је она нашла плодно тло на Балкану.

Срби имају велику и богату прошлост и нема потребе да се ишта додаје или одузима, закључује Радић.