latinica  ћирилица
15/04/2019 |  09:02 ⇒ 09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Смедерово: Почињу Нушићеви дани

Традиционални 36. фестивал Нушићеви дани, који чува позоришну баштину и квалитетним позоришним репертоаром осваја срца публике почиње данас у Смедереву.
"Ничији син" - Фото: илустрација
"Ничији син"Фото: илустрација

Фестивал је посвећен највећем српском комедиографу и његовим свевременским дјелима, а од 15. до 23. априла публика ће моћи да ужива у изведбама култних позоришних остварења.

Фестивалски програм Нушићевих дана биће отворен у четвртак, представом "Ничији син" Београдског драмског позоришта, дјелом Мате Матишића.

У оквиру ове цјелине фестивала, публика ће имати прилику да погледа представу Народног позоришта "Балкански шпијун" Душана Ковачевића у петак, Позориште Пулс театар Лазаревац и Регионално позориште Нови Пазар публици ће се представити дјелом инспирисаним Нушићевим комедијама "Живи су, није смијешно" наредног дана, док ће Установа културе "Вук Караџић Београд" извести представу "Шупљи камен" рађену према тексту Николаја Кољаде, у недељу.

Позоришни комад "Ноћна стража" Атељеа 212 биће изведен у понедјељак, док ће уторак, вече додјеле награда, обиљежити кабаре "Добри човјек" у продукцији Театра Балкан нови покрет.

Предфестивалски програм вечерас отвара представа позоришта "Душко Радовић" посвећена најмлађима "Судбина једног Чарлија.

Данас ће се представити и Окрет театар представом Бранислава Нушића "Сумњиво лице", а сутра ће бити представљен мјузикл за дјецу и младе позоришта ЦЕКОМ из Зрењанина "Краљевски фестивал" који је уједно и наградна представа програма Позоришна значка Бранислав Нушић за најбољу основну школу сезоне 2018.  Биће изведена и представа "Професионалац", Милановачког позоришта.

Трећег, уједно и посљедњег дана претфестивалског програма, у сриједу, наступиће Културно образовани центар Шид са представом "Бал вампира".

Завршне вечери фестивала биће додијељена Нушићева награда за животно дјело глумцу-комичару, награда за најбољу представу у цјелини на основу гласова публике, те награда "Милосав Буца Мирковић" за најуспјешније глумачко остварење и награда за животно дјелу глумцу комичару која је ове године припала прослављеној глумици Ради Ђуричин.

На овогодишњим Нушићевим данима, осим позоришних остварења чији квалитет годинама уназад осваја срца публике, биће представљена и књига о глумцу Слободану Боди Нинковићу "Слушај сине ове велике ријечи".

Послије сваке изведене фестивалске представе биће уприличени сусрети и разговори с ауторима и протагонистима представа, као и додјела награда за глумачко остварење вечери. Смедерево ће и ове године славити великана спрске књижевности и позоришним фестивалом, који му је посвећен и који чува културну и позоришну баштину посљедње српске престонице, али и Србије, још једном ће му се одужити.