latinica  ћирилица
17/04/2019 |  16:24 | Аутор: СРНА

Студенти Правног факултета из Источног Сарајева у посјети НСРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је студентима Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву да њихова перспектива и будућност треба да буде у Српској.
Студенти Правног факултета из Источног Сарајева у посјети НСРС - Фото: СРНА
Студенти Правног факултета из Источног Сарајева у посјети НСРСФото: СРНА

- Њихово образовање значи за Републику Српску. Народна скупштина Републике Српске на располагању је студентима за стицање нове праксе и неких нових сазнања - рекао је Чубриловић новинарима, након обраћања студентима који су данас боравили у посјети Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци.

Чубриловић је упознао студенте о раду Народне скупштине Републике Српске, истичући да је парламент Српске најефикаснији парламент у БиХ.

Он је рекао да су студенти присуствовали дијелу засједања Народне скупштине Републике Српске и видјели како треба, како може и како не треба радити у парламенту, изражавајући очекивања да су извукли најбоље поуке.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић поручио је у обраћању студентима да треба да раде сами на себи, те да што више раде на изучавању правне праксе и регулативе ЕУ.

- Осим књига, лекција и знања које ће вам поклонити они који вам предају, треба да учите и радите сами. Што више знања и личних компетенција то ће ваше каријере бити успјешније - истакао је Касиповић.

Министар за високо образовање, научнотехнолошки развој и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, обраћајући се студентима истакао је да је Република Српска најефикаснији дио БиХ, те да већину те ефикасности чини рад парламента Републике Српске.

- Циљ је да се дође до динамичног и флексибилног система високог образовања и потребе да се више окренемо природним наукама и ономе што има неку реалну вриједност у смислу да студенти након што заврше са додипломским студијама могу одмах да нађу посао - навео је Рајчевић.

Према његовим ријечима, суштина сваког друштва и државе јесте правна наука.

- Ви сте нам потребни да будете тај стуб државе, стуб Републике Српске око којег ће се све вртјети у будућности - поручио је Рајчевић студентима.

Генерални секретар Владе Републике Српске и професор уставног права Синиша Каран рекао је да законодавну власт у Републици Српској врши Народна скупштина Републике Српске.

- Вијеће народа Републике Српске није други дом због просте чињенице што је БиХ асиметрична федерација у којој њене двије федералне јединице имају различите облике државног уређења. Република Српска је унитарна, а ФБиХ унутар себе има 10 кантона - појаснио је Каран.

Он је рекао да Вијеће народа Републике Српске има само задатак да након усвојених закона у Народној скупштини Репшублике Српске евентуално покрене питање заштите виталног национбалног интереса неког од народа.

- Нажалост, тај институт који је сјајан, потпуно је злоупотријебљен у Републици Српској и генерално у БиХ и он у одређеном смислу постаје кочница напретка Републике Српске - истакао је Каран.

Продекан за наставу Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радислав Лале рекао је да је основна мисија и визија овог факултета да производи најквалитетнији правнички кадар, истичући да је у том смислу и значај данашње посјете парламенту Републике Српске још значајнији.

Лале је рекао да је 40 студената први пут у историји Српске присуствовало пленарној сједници Народне скупштине Републике Српске, изражавајући за то посебну захвалност предсједнику и потпредсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловић и Соњи Караџић Јовичевић.

Студент треће године овог факултета Сунчица Ковачевић сматра да је посјета Народној скупштини Републике Српске добра прилика да се студенти упознају о процедури сједнице, али и другим правилима рада парламента Републике Српске.

- Овакве посјете су сјајан начин да се млади укључе у демократске процесе и вјерујем да ће се оваква пракса наставити и убудуће - истакла је Ковачевићева.