latinica  ћирилица
18/04/2019 |  11:38 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Бијељина: Едукације и професионално усавршавање секретара Црвеног крста

У Бијељини je почeло савјетовање секретара општинских и градских организација Црвеног крста Републике Српске с циљем едукације и професионалног усавршавања. Тематску конференцију, јубиларну двадесету по реду, која се одржава у Етно -селу "Станишићи", Црвени крст организује традиционално једном годишње.

Црвени крст је најмасовнија организација у Републици Српској са преко 18.000 волонтера у 74 општинских и градских организација.

Сваке године секретари ових организација се окупљају на тематској конференцији, која за циљ има унапређење и усавршавање рада, са нагласком на примјере добре праксе.

- Имамо добре резултате када је у питању омасовљење чланства, што нам је јако битно. Реализујемо разне програме у области социјалне дјелатности и добровољног давалаштва крви. То су теме које ће овдје бити репрезентоване од стране секретара општинских и градских организација, гдје имамо примјере добре праксе, а то значи значајан напредак организација - каже Брано Дурсун, предсједник Црвеног Крста Републике Српске.

Црвени крст је годинама у мисији помоћи социјално угроженом становништву, али је битно и да се појачају активности на промоцији здравља, превенцији заразних болести, добровољном давалаштву крви, али и помоћ у свим кризним ситуацијама.

- Имаћемо данас професора Владимира Баровића са Филозофског факултета у Новом Саду, који ће говорити о медијском извјештавању у кризним ситуацијама. На несрећу претходних година имали смо четири кризне ситуације, поплаве, сњежне падавине...Ми смо водећа хуманитарна организација у свијету окупљена у Међународну федерацију 191. земље - рекао је Ђоко Михајловић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.

Из Црвеног крста поручују да свакодневно раде на стручном усавршавању својих кадрова, те да су конференције управо прилика да се представе и усвоје нове методе рада.

Истакнуто је и да се сваке године овој организаији прикључи све више младих људи, што је највећа снага Црвеног крста.