latinica  ћирилица
19/04/2019 |  13:54 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Кардинал Пуљић: Учити се понизности и великодушности

У агресивној клими себичности и охолости треба се учити понизности и великодушности које су тако потребне за сарадњу и суживот, поручио је у ускршњој поруци надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић.
Кардинал Винко Пуљић - Фото: СРНА
Кардинал Винко ПуљићФото: СРНА

- У овој суморној атмосфери мржње и искључивости, учимо се праштању, ходећи за Христом - навео је кардинал Пуљић.

Он је пожелио да Ускрсли Христос унесе свјетла у суморну стварност, да тама не заслијепи и не изврће вриједности, уносећи страх и несигурност у друштво, уништавајући добра ради личних интереса.

Кардинал Пуљић позвао је све људе да његују одговорност према другим и истини, те истакао да је човјек угрожен кад год закажу одговорност и љубав према истини.

Он је указао да је потребно да прво сами молимо за опроштај наших гријехова кроз исповијест, али и, попут Исуса, за све који су нас повриједили, као и за оне које смо ми.

- Израњавани смо од злобна језика, људских неправди које се тако често намећу у свагдашњем животу, ширења лажи, корупције и разних негирања достојанственог живота - навео је надбискуп врхбосански.

Он је оцијенио да, иако је толико времена прошло од ратних дешавања, још нису зарасле ране, на које со додаје нездраво јавно мњење које упорно распирује мржњу и неједнакост.

Кардинал Пуљић је нагласио да људи морају на посебан начин сложно и одлучно бранити достојанство породице јер "агресивни секуларизам, доносећи чудне законе, руши природни и Божији закон".

- На том гнијезду љубави - породици, која се још зове и Црква у малом, почивају и друштво и цијела Црква. Морамо одлучно и храбро бранити и гајити те вриједности које је Бог даровао човјеку - поручује кардинал Пуљић.

На крају обраћања кардинал Пуљић је свим католичким вјерницима честитао срећан и благословљен Ускрс, пун радости, утјехе и наде.