latinica  ћирилица
20/04/2019 |  19:22 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Фочански љекари успјешно изводе тешке операције лица обољелих од рака

Број обољелих од злоћудног рака у порасту је и код нас и у земљама у окружењу. Иако риједак, али не мање опасан и компликован за лијечење јесте рак гуштераче и дванаестопалачног цријева. Наши хирурзи биљеже успјехе у сузбијању ове болести. Фочански љекари успјешно изводе тешке операције одстрањивања и лијечења обољелих.

Педесетдеветогодишњи Видак Мумовић до појаве симптома који су довели до жутила лица, никад није ишао љекару.

Први сусрет био је са хирургом када је и дијагностикован рак дванаестопалачног цријева који је захватио и главу гуштераче.

Оперисан је и успјешно се опоравља.

Ријетком процедуром и једном од најсложенијих операција аденокарцинома фочански хирурзи овладавају уз помоћ колега из Новог Сада.

- Наш циљ је да помогнемо болеснику, да га спасимо компликација које има ово обољење и да му продужимо живот. Изљечење као и изљечење од малигних болести за сада још увијек не постоји - каже Дејан Ивановић, управник Клинике за абдоминалну хирургију КЦ Војводине.

Ненад Лаловић, начелник Одјељења Универзитетске болнице Фоча истиче да су намјере ове здравствене установе да ова процедура постане стандард лијечња пацијената са малинитетима дуоденума дванаестопалачнпог цријева као и главе гуштераче.

У Универзитеској болници Фоча истичу да улазе у пројекат кроз који ће бити створени још бољи услови за најкоплексније захвате и усавршавање кадрова. То ће донијети и вишемилионске уштеде.

- Универзитетска болница са овим пројектом, поред грађевинског дијела који се тиче уређења соба, добија четири операционе сале, коранрну јединицу и ангио салу - рекао је Радмил Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Влада Републике Српске за модернизацију, реконструкцију, доградњу и набавку опреме у Универзитетској болници Фоча обезбиједила је 16 милиона КМ.