latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:44 ⇒ 23/04/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежила Дан града (ФОТО)

Бањалука је данас обиљежила Дан града и 74 године ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату. Бројним манифестацијама присуствовале су делегације 15 градова из окружења и региона, као и делегације из Котовска из Русије и Лавова из Украјине. Град на Врбасу, од данас је богатији за још један братски град и Херцеговачку кућу.

22. април 1945. године дан је када је Бањалука окренула нову страницу историје.

Побиједила фашизам и дочекала слободу. Тог дана још се сјећа Анђелко Милишић, који је био у првим борбеним редовима.

- Поједини људи кад су се дизали били су изненађени када су видјели нас. Нису знали да су се Нијемци повукли из Бањалуке, и онда први који су дошли, брзо се проширило и људи су овдје масовно излазили, сусретали смо се са њима свима - каже Милишић.

У знак сјећања на оне који су прије 74 године дали допринос ослобођењу Бањалуке вијенце на Споменик погинулим борцима НОР-а положили су званичници Српске, представници градских власти, удружења поштовалаца антифашистичке борбе.

Градоначелник Игор Радојичић поносан на Бањалуку тада и данас.

- Град који се такмичи да буде регионални центар, препознатљив и компетитиван у комшилуку, остварен, пријатељски и расположен за сарадњу са свима. Град који се развија, који се мијења и, вјерујем, град угодан за живот својих становника - рекао је Радојичић.

Обавеза свих грађана Српске да чувају и развијају Српску свакога дана, поручује предсједница Жељка Цвијановић.

Полагање вијенаца ( Фото: РТРС)

На овај, како каже, важан дан за Бањалуку, морамо да чувамо мир и слободу и цијенимо то што су други дали живот да бисмо данас уживали у миру и слободи.

- Наша је обавеза да будемо опрезни и да водимо рачуна о свим економско-финансијским и политичким изазовима Републике Српске и да се јединствено одбранимо од свих покушаја и настојања да се умањи њен капацитет, значај, одузму њене надлежности или да се деградира оно што је Република Српска добила по Дејтонском Уставу - истакла је Цвијановићева.

Званичници Српске немају дилему – Бањалука је данас једна од најуспјешнијих и најфункционалнијих локалних заједница у Српској и добар примјер управљања ресурсима, привредним и другим расположивим потенцијалима.

- Бањалука је град који у сваком погледу напредује у свим својим сегментима, као град, као центар. Надамо се да ће тако бити и у будућности - истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Радован Вишковић, предсједник Владе Српске истакао је да од четири и по хиљаде жртава које су дале свој живот у овом граду, за слободу, било је доста цивила, дјеце, и, како је рекао, наша је обавеза да свима њима бар на данашњи дан одамо почаст и да се поклонимо.

Највећи град Српске његује пријатељске везе са градовима у региону. Потврда за то је 30-ак братских локалних заједница.

Од данас је то и Куманово.

- Сарадња са Бањалуком интензивна је на свим нивоима, од културе и умјетности до спорта и привреде. Били смо једни уз друге у најтежим моментима и показали смо солидарност - навео је Максим Димитријевски, градоначелник Куманова.

Бањалучани од данас, могу да на једном мјесту пронађу традицоналне производе из Херцеговине – у Херцеговачкој кући.

То је још једна потврда сарадње два града.

- Надам се да ће сигурно бити на обострано задовољство. Оно што смо говорили јесте да је то спајање два града - истиче Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Градоначелник Игор Радојичић, у градској управи, угостио је делегације из Хрватске, Србије, Словеније, Русије, Украјине, Сјеверне Македоније и Црне Горе, а састао се и са амбасадором Руске федерације у БиХ Петром Иванцовим.

На крају обиљежавања Дана града, у Банском двору у Бањалуци одржана је свечана академија.

Бањалучки градоначелник Игор Радојичић нагласио је да Бањалука има високо постављене циљеве у новој Стратегији развоја.