latinica  ћирилица
22/04/2019 |  21:49 ⇒ 22:03 | Аутор: РТС

Власти Шри Ланке упозорене на тероризам прије двије недјеље

Власти Шри Ланке примиле су упозорење двије недјеље прије терористичких напада у којима је погинуло 290 људи, каже министар здравља Раџита Сенаратне, преноси Гардијан.
Полиција у Шри Ланци - Фото: AP
Полиција у Шри ЛанциФото: AP

- О нападима смо били обавијештени 14 дана прије него што су се они догодили - навео је Сенаратне.

Према његовим ријечима, имена неколико осумњичених била су предата властима.

- Шеф државне обавјештајне службе послао је писмо у коме је навео имена многих чланова терористичке организације - истакао је министар здравља.

Сенаратне је нагласио да премијер Ранил Викремесинге и његов кабинет нису били упознати с упозорењима о могућим нападима, јер нису били позвани на састанке Вијећа националне безбједности које води предсједник.

 -Премијер није био обавијештен о тим писмима и објавама. Ми не покушавамо да избјегнемо одговорност, али то су чињенице. Изненадили смо се када смо видјели ове извјештаје - рекао је Сенаратне.

У упозорењу обавјештајне службе наводи се да самоубилачке нападе на цркве планира радикална исламистичка група Национална монотеистичка организација, наводи Гардијан.

Међутим, није јасно да ли су нове информације до којих се дошло утицале на то да се та радикална исламистичка група означи да је извела нападе.

Национална монотеистичка организација је новоформирана група у Шри Ланки. Залаже се за милитантну и нетолерантну исламистичку идеологију. Иако је позната по уништавању будистичких статуа, раније није довођена у везу са тероризмом.

Стручњаци оцјењују да је мало вјероватно да је та организација могла толико брзо да развије способност да изведе комплексне самоубилачке бомбашке нападе, а да није имала помоћ из иностранства.

Серанатне је навео да истражитељи вјерују да су сви нападачи из Шри Ланке, али да не искључују могућност да су нападачи имали помоћ из иностранства.

Предсједник Шри Ланке Маитрипала Сирисена рекао је да ће затражити међународну помоћ за праћење међународних веза нападача.

- Обавјештајни извјештаји указују да стране терористичке организације стоје иза локалних терориста. Стога, предсједник треба тражити помоћ страних земаља  - саопштио је предсједник.

Полиција је ухапсила 24 особе, те заплијенила комби и ухапсила возача за кога вјерује да је превезао осумњичене у Коломбо, али и извршила рацију у кући коју су користили нападачи.

Од поноћи у Шри Ланки се уводи ванредно стање.