latinica  ћирилица
24/04/2019 |  09:28 ⇒ 10:21 | Аутор: РТРС

Талић заједно са архитектама у обиласку кањона Сутурлија (ФОТО)

Сутурлија је неискориштен бисер који има потенцијал да се уреди за све љубитеље природе, посјетиоце, грађане и туристе.
Зоран Талић у обиласку кањона Сутурлија - Фото: РТРС
Зоран Талић у обиласку кањона СутурлијаФото: РТРС

Излетишта, рибогојилишта, пењачке стазе, спортско-рекреативни терени, екскурзије, те бројни други садржаји за породицу, само су неке од идеја које би се могле реализовати у тој оази природе, закључак је градског и пејзажног архитекте Бањалуке Ивана Рашковића и Огњена Шукала, који су заједно са предсједником Скупштине града Бањалука Зораном Талићем обишли данас Сутурлију.

Градски архитекта Иван Рашковић каже, локација Сутурлије је идеална за све видове рекреативних, спортских, туристичких и излетишних садржаја.

- Овакве ствари морамо програмски да осмишљавамо. Да ли је то градско излетиште или нека друга категорија предјела гдје ће постојати садржаји који ће служити и наставно и рекреативно туристичкој сврси. Инфраструктура која би се евентуално градила мора бити по узору на свјетска искуства, тако да се не нарушава природно стање. Треба користити материјале који су природни и како ми кажемо пролазни, односно привремене структуре. Треба да се креирају садржаји за све узрасте који ће привући и задржати људе да се рекреирају и уживају у природи - истиче Рашковић.

Обилазак кањона Сутурлија

Преуређење би се морало одвијати без ремећења природног амбијента, наводи градски пејзажни архитекта Огњен Шукало.

- Простор је изузетно лијеп и очуван. Свака интервенција у њему би требала да иде ка томе да се потенцира његове тренутне вриједности са минималним измјенама. Постоје изузетне предиспозиције за то јер кроз кањон Сутурлије је могуће успоставити везу са много ширим простором који има рекреативно-спортске и природне вриједности“ рекао је он.

Предсједник Скупштине града Бањалука, позвао је још једном све заинтересоване да учествују у пројекту "Парк природе Сутурлија".

- Ово је идеја око које треба да се окупе сви заинтересовани, тј. да се укључе са нама, да формирамо један цјеловит пројекат заједно са удружењима, институцијама, организацијама, градјанима, друштвено-одговорним компанијама, да заједно омогућимо свим посјетиоцима једно предивно искуство које Сутурлија може да пружи - рекао је он.