latinica  ћирилица
24/04/2019 |  10:18 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Јавни позив за подстицаје за капиталне инвестиције 3. маја

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да ће у петак, 3. маја, бити објављен јавни позив за подношење захтјева за одобравање новчаних подстицаја за капиталне инвестиције.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из Министарства подсјећају пољопривредне произвођаче да су општи услови које је потребно да испуне како би могли конкурисати за средства - да су регистровани у регистру пољопривредних газдинстава, ажурирали податке у регистру до 15. маја текуће године, платили противградну заштиту уколико су обвезници плаћања и ако се налазе у општини која је покривена противградном заштитом, те да су пријавили доприносе за пензијско и здравствено осигурање за 2018. годину.

Када је ријеч о мјерама подршке, ове године пољопривредници ће моћи да конкуришу за инвестиције у пољопривредну механизацију /тракторе и тракторске прикључке/, у сточарску производњу /изградња објеката, те опрема за говедарске, свињарске, овчарске, козарске и живинарске фарме, као и опрема за пчеларство/.

Из Министарства наводе да ће пољопривредници моћи да конкуришу и за инвестиције у биљној производњи /изградња пластеника, подизање вишегодишњих засада, постављање противградних мрежа/, инвестиције у сортирање, паковање и прераду пољопривредних производа на газдинству, набавку технолошке опреме, као и инвестиције у набавку опреме за наводњавање.