latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:16 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Градишка: Положени вијенци на спомен-обиљежја

На спомен-обиљежја погинулим борцима Народноослободилачког рата, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци данас су положени вијенци поводом обиљежавања 24. априла - Дана града и 74 године од ослобођења Градишке у Другом свјетском рату.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да се данас прославља дан када је Градишка ослобођена од окупатора у Другом свјетском рату чиме су створени услови за развој и напредак.

- Наша је обавеза да се поклонимо жртвама које су уложиле своје најсветије, своје животе у темеље нашег града и данас Републике Српске. На нама је да им се одужимо тако што ћемо се одужити њиховим породицама и да наставимо да градимо Градишку и Републику Српску, као једини начин сигурности опстанка свих нас на овим просторима - рекао је Аџић.

Божо Видачковић, преживјели логораш најзлогласнијег дјечијег логора у Сиску, вратио се у Градишку 1947. године. Он је истакао да се сјећа свих догађаја, од заробљавања на Козари преко логора у Старој Градишки, Јабланацу и Млаки гдје је била највећа драма јер су дјецу одвајали од мајки и депортовали у логор у Сисак у којем су дјеца трована и у којем му је умрло свих седамнаесторо браће и сестара.

Предсједник СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да на подручју Градишке живи још девет учесника Народноослободилачког рата, а да је задатак потомака да чувају и његују традицију и осјећаје према Народноослободилачкој борби.

Он је истакао да је ослобођење Градишке и Народноослободилачка борба била праведна борба за слободу народа, а да је слобода најзначајнија нашем народу.

У част ослобођења Градишке данас је у спомен-парку упаљена вјечна ватра, а на спомен-обиљежја вијенце су положиле делегације града, Општинског одбора СУБНОР-а, Борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка и представници СНСД-а, Демоса и Уједињене Српске.

Академија поводом Дана града биће уприличена вечерас у 19.00 часова у Културном центру у Градишци, након чега ће у 21.00 час на љетњој позорници Културног центра бити одржан концерт трубача Дејана Петровића и "Биг бенда".