latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:26 ⇒ 25/04/2019 | 07:47 | Аутор: РТРС

НСРС расправљала о Измјенама и допунама закона о јавном реду и миру

Највише пажње посланика током дашњег засједања републичког Парламента изазвале су измјене и допуне закона о јавном реду и миру.

Предложеним законом се, између осталог, дефинише одговорност за прекршаје угоститеља као предузетника, прецизније се прописују одређени прекршаји јавног реда и мира, те дефинише нови прекршај "непријављивање прекршаја јавног реда и мира".

Спорни члан, којим је била предвиђена затворска казна лицима која фотографисањем или снимањем ометају службено лице у раду, повучен је из нацрта овог закона, као што министар Драган Лукач раније и најавио.

- Члан који прописује кажњавање ометања службених лица неовлаштеним снимањем или фотографисањем, повучен је, јер је у јавности углавном погрешно тумачен, због чега је изазвао непотребне полемике - рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Посланици оба блока подржали су повлачење ове одредбе, иако СНСД-ов Срђан Мазалица сматра да она и није била проблематична на начин на који је то представљено у јавности.

Акценат је, каже, био на ометању, а не фотографисању.

- И до сада је, колико ја знам, фотографисање и ометање било забрањено - тврди Мазалица.

Посланици су, након повлачења овог члана, највише пажње посветили одребама које се односе на држање опасних животиња без надзора.

Велики број посланика залаже се за још строжије казне за оне који се не придржавају прописа, док други сматрају да је потребно прецизније дефинисати ову област.

- Када су у питању пси, морамо дефинисати шта је опасан пас по околину, јер имамо и оне расе које то нису - истиче Драган Чавић, послник НДП-а.

С друге стране, Миладин Станић, посланик СДС-а мисали другачије: "Сваки пас на јавној површини мора имати корпу."

Пажњу посланика привукло је и увођење новог прекршаја – непријављивање јавног реда и мира.

Нови закон предвиђа да лица, која у оквиру обављања службених дужности не пријаве кршење јавног реда и мира, могу бити кажњена износом од 300 до 900 марака.

И овдје је било опречних мишљења.

- Имамо снимке на Јутјубу који се појављују из школских дворишта, или спортских приредби, гдје се снимају туче навијачких група, а то нико не пријављује полицији - тврди Споменка Стевановић, посланик ДЕМОС-а.

Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Репубике Српске (УС) истиче: "Поставља се питање ко је тај који мора пријавити прекршај кршења јавног реда и мира и на који начин."

Расправе је било и о начину контроле буке и одређивању периода када је бука забрањена.

То су све ствари које је могуће, кроз јавне расправе, дорадити до коначног приједлога закона, поручили су из ресорног министарства.