latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:49 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Завршен дводневни пословни скуп Јахорина економски форум 2019. (ФОТО)

Разговором привредника са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем завршен је четврти "Јахорина економски форум".

Ове године био је посвећен дигитализацији и увођењу нових комуникационих технологија у свим сферама друштва.

На маргинама овогодишњег форума премијер Вишковић је парламентарцима осам европских земаља представио потенцијале Републике Српске и привредне области у које се може инвестирати.

Влада остварује све циљеве из седам мјера постављених на почетку мандата, уз раст бруто домаћег производа у посљедњих 18 квартала, који је према ријечима премијера с краја 2018. износио 3,7 одсто.

Вишковић каже да одређене падове у прерађивачкој индустрији Влада прати и анализира.

- У прва три мјесеца од 25 сектора привреде пад биљеже три. Рецесија у Њемачкој и Италији није се за сада одразила на нашу економију - каже Вишковић.

Током завршне панел дискусије наметнула су се и питања о спремности Владе да одговори на све чешће најављивану економску кризу.

Слажу се и економисти да је наша мала економија спремнија да одоли рецесији него 2007.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста Републике Српске "Свот", истакао је да у Њемачкој пада потражња за потрошачким добрима.

- А што се наших извозника и Њемачки тиче, можда криза на њих неће тако утицатри додаје Грабовац.

Јахорина Економски форум 2019. - округли сто (Фото: РТРС)

Мјере Владе предвиђене програмом економских реформи ради бољих услова привређивања имају подршку привредника.

- Циљ број један је подизање конкурентности привреде, повећање продуктивности и повечање плата у привреди - навео је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Влада у сарадњи са социјалним партнерима настоји да конкретним законским рјешењима растерети пословне субјекте давања за порезе и доприносе.

- Ићи ћемо са промовисаним законским рјешењем да од јуна за све послодавце који повећају плату у реалном сектору вратимо 70 одсто уплаћених доприноса - каже премијер Српске.

Циљ је да се сви послодавци врате у законски оквир пословања, а Вишковић је изразио очекивање да ће ова Влада успјети за 50% смањити незаконитости, што би, каже био епохалан резултат.

Ради привреде и грађана Влада настоји и да пролонгира либерализацију тржишта електричне енергије.

Процјена је да би цијене скочиле за 30 до 50 одсто.