latinica  ћирилица
26/04/2019 |  15:37 | Аутор: СРНА

Неле Карајлић: Космет - питање које тражи српско јединство

Одговор и пут којим треба ићи по питању Косова и Метохије јесте у српском јединству и саборности, истиче музичар и писац Ненад Јанковић, познатији као Неле Карајлић.
Ненад Јанковић-др Неле Карајлић - Фото: ФОНЕТ
Ненад Јанковић-др Неле КарајлићФото: ФОНЕТ

- Можда би за постизање нашег коначног циља било боље да од политичких, дипломатских или, не дао Бог, војних акција, упорно, свакодневно, без изузетка понављамо реченицу: "Догодине у Призрену". Знам један народ који је са том тактиком дошао до циља - рекао је Јанковић за Фонет.

Говорећи о разграничењу, он је навео да је то једна "веома популарна игра на Балкану која траје већ најмање 600-700 година" и да он лично проблем те игре види у томе што границе које се нацртају обично трају краће од скечева "Топ листе надреалиста".

Он сматра да је потпуно свеједно да ли ће за Косово и Метохију бити организована међународна конференција или настављен дијалог, али истиче да је "важно подржати онога кога пошаљемо као представника".

Јанковић је напоменуо да самопроглашено Косово нипошто не би смјело да добије столицу у УН, "прије свега због међународног права на чијим крхким ногама још увијек стоји наша планета". 

- Ако ставите Косово у УН, то је исто као да у фудбалу укинете офсајд за ону екипу која носи Адидас опрему, јер за њих важи изузетак - истакао је Јанковић.

Он сматра да је српска спремност на компромис данас изненадила оне који су бомбардовали Србију прије 20 година, те да су усљед те изненађености заборавили да није неопходно да Србију питају да ли је за признање Косова или није. 

- Ипак, то што нас питају, тјерају и то признање постављају као услов, јесте знак или да они траже оправдање за оно што су учинили или да игра није готова - сматра Јанковић.

Према његовим ријечима, Косово и Метохија је мјесто на којем станује Бог лично, тамо је његова адреса. 

- Како, иначе, објаснити феномен да се на тако малом простору налази толики број цркава и манастира и како објаснити то да се те цркве и манастири стално руше и пале, а опет се стално обнављају и васкрсавају - нагласио је Јанковић.