latinica  ћирилица
26/04/2019 |  16:14 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Лукач: Са замјеником директора ЦИА о сарадњи

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су представници полицијских и безбједносних агенција у БиХ током заједничког радног ручка у Сарајеву са замјеником директора ЦИА Воном Бишопом разговарали о борби против тероризма, организованог криминала и међусобној сарадњи.

- Био је кратак, али веома конструктиван и добар разоговор. Изнијели смо одређена виђења свих наших агенција о заједничком функционисању и раду, сарадњи, размјени информација и све што је битно за изазове у БиХ о питању мигранстке кризе, борбе против тероризма, што су и приоритетна питања - рекао је Лукач новинарима.

Према његовим ријечима, учесници састанка су се добро разумјели и сагласили када је ријеч о наставку заједничке сарадње о питању заштите свих грађана и њихове имовине у БиХ од сваког вида угрожавања, било да је ријеч о организованом криминалу или илегалној миграцији.

- Са нелегалном миграцијом имамо проблем који ће вјероватно и у будућим годинама егзистирати. Било је ријечи и о повратницима са страних ратишта на које посебну пажњу треба посветити да би се спријечио сваки евентуални терористички напад који би могли да изведу управо ти људи - рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Републике Српске указао је да повратници са страних ратишта морају да буду под апсолутном контролом свих безбједносних служби у БиХ.

Он је навео да на састанку није посебно било ријечи о успостављању резервног састава полиције и његовом опремању.

- Све полицијске агенције у БиХ треба да имају више полицајаца и поздрављам сваког новог полицајца на улицама БиХ. Сматрам да је то с циљем заштите и безбједности наших грађана и њихове имовине без обзира да ли је активни или резервни састав - рекао је Лукач.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је новинарима да је током састанка указано да САД изражава посебно интересовање за подручје западног Балкана.

- Речено нам је да ћемо имати подршку америчких партнерских агенција - додао је Мектић, наводећи да је било ријечи о сарадњи у вези са свим безбједносним изазовима са којима се суочава БиХ, те о њеном интензивирању.