latinica  ћирилица
26/04/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

Брисел: Стевандић изнио став Српске о војној неутралности

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић презентовао је у Бриселу ставове Републике Српске о евроатлантском путу БиХ и позвао се на став Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је на јубиларном стотом Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Бриселу, у расправи у оквиру треће сесије "Незавршене активности НАТО политике отворених врата", нагласио да ће Српска и даље подржавати програм Партнерство за мир и сарадњу БиХ са НАТО у оквиру тог програма, на шта упућују и регионални и глобални безбједносни изазови и вријеме у којем живимо.

Истичући да у Парламентарној скупштини БиХ још није изабрана делегација у Парламентарну скупштину НАТО, Стевандић је изнио мишљење да су у БиХ тренутно легална два концепта око ставова о евроатлантским интеграцијама и НАТО, од којих је, како је рекао, један дефинисан у Закону о одбрани БиХ, а други у ставу парламента Српске о војној неутралности.

Стевандић је закључио да је и законе и уставна рјешења у вези са овим и свим другим питањима у БиХ потребно доносити консензусом представника сва три народа, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Асим Сарајлић, у расправи о стању евроатлантског пута БиХ, Грузије и Украјине, којом је модерирао шеф Делегације Летоније у Парламентарној скупштини Ојарс Ерикс, презентовао и различита виђења у БиХ око евроатлантског пута, што је, како је рекао, у овом тренутку предмет бројних расправа.

Он је рекао да је Народна скупштина Републике Српске 2017. године изгласала став о војној неутралности, што је, како је навео, БиХ ставило пред нове изазове на путу ка чланству у НАТО.

Сарајлић је нагласио да наставак унутрашњег дијалога у БиХ о евроатлантској будућности, као и поштивање закона, декларација и резолуција, те докумената и споразума који се реализују са НАТО-ом нема алтернативу.

Према Сарајлићевим ријечима, било какав искључив и једностран приступ и одлуке нису пут који ће допринијети добрим рјешењима.