latinica  ћирилица
26/04/2019 |  17:30 ⇒ 17:33 | Аутор: РТС

Гори руска фабрика балистичких ракета

Букти пожар који је захватио кров фабрике "Красмаш" у Краснојарску, гдје се производе руске интерконтиненталне балистичке ракете "сармат" и балистичке ракете "синева".
Гори руска фабрика балистичких ракета (Фото:@Beria911) - Фото: Тwitter
Гори руска фабрика балистичких ракета (Фото:@Beria911)Фото: Тwitter

Око 40 људи већ је укључено у гашење пожара, а девет ватрогасних возила је распоређено да се бори против пламена, саопштио је локални одсјек руског Министарства за ванредне ситуације.

Истовремено, извор из регионалних служби за хитне случајеве рекао је за Спутњик да је укупна површина пожара у фабрици достигла 5.000 квадратних метара, а дио крова је пао.

Пожар на четвртом нивоу фабрике сматра се највишим нивоом у Краснојарску, а мобилна лабораторија за процјену концентрације штетних материја у атмосфери напустила је мјесто овог инцидента.

Фабрика "Красмаш" производи "синева" балистичке ракете и нове интерконтиненталне балистичке ракете "сармат", за које се очекује да замјене балистичке ракете "војвода".

Ту се такође производе модули горњих фаза ракета носача "зенит" и "протон". У Красмашу су направљене и бакље за зимске олимпијске игре 2014. у Сочију.