latinica  ћирилица
26/04/2019 |  18:28 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Незаобилазан дио васкршње трпезе и переци

За хришћане Васкрс је највећи празник, а један од обичаја у вези са овим празником је украшавање и фарбање јаја. Велики петак је дан када се она фарбају и то се најчешће чини црвеном бојом јер она симболизује Христову крв.

Од недјеље - Васкрса, она се једу и поклањају. Незаобилазан дио васкршње трпезе православних вјерника су и переци. Који је најбољи рецепт за њих, али и за фарбање јаја знају чланице Кола српских сестара из Приједора.

Фарбање васкршњих јаја, представља обичај који окупља цијелу породицу. Учествују сви укућани, али се ипак највише радују они најмлађи. Припрема васкршњих јаја није компликована, након што прокувају у сланој води јаја су спремна за фарбање у боји или луковини у коју се стављају и додаци.

Према обичају, прво офарбано јаје, чува се до следећог Васкрса и називамо га "чуваркућа". Међутим, фарбање јаја има и своју симболику.

- Јаје само по себи је извор живота као што се из јајета рађа нови живот. То је симбол новог живота, а васкрсење Христово је нови живот. Васкрсењем је Христос свима дао нови живот - рекао је протојереј ставрофор Ранко Малетић.

За перетке стари, провјерени рецепт. Брашно, јаја, уље, шећер и со - основни су састојци. Иако их није много, прављење перетака је компликован и дуготрајан посао.

- Кад почињемо да радимо одвајамо бјелањак од жумањка. Мути се бјелањац посебно, дода се уље, со и шећер. Потом се додају жуманци, а послије меко и оштро брашно - навела је Марија Панић чланица "Кола српских сестара" Приједор.

Након обраде смјесе, переци се обликују, потом кувају и остављају да преноће како би се добро осушили. Тек сљедећи дан спремни су за рерну. Због њихове компликоване припреме, бројне домаћице се одлучују за куповину, али од обичаја и традиције не одустају.

Прављење перетака за Васкрс представља обичај који није у свим крајевима исто заступљен, али има јасну симболику. Својим обликом, перетак представља вијенац који је био на глави господа Исуса Христа.