latinica  ћирилица
26/04/2019 |  18:32 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Општина Лопаре санира штету узроковану клизиштима 2014. године

Општина Лопаре успјела је у великој мјери да санира штету процијењену на 21 милион марака које су узроковала клизишта 2014. године. Уз помоћ Владе Републике Српске и бројних донатора у санацију инфраструктуре уложена су значајна средства, реновирано је тридесетак кућа, 71 породица добила је нови кров над главом, а до краја године биће стамбено збринуто укупно стотину породица.

Кућа Боре Остојића у насељу Поток нашла се на врху подивљалог клизишта, па је свака ноћ проведена у њој била испуњена зебњом. Четворочлана породица ових дана очекује пресељење у нови дом .

- Значи пуно, поготово сад у годинама кад сам и болестан - рекао је Остојић.

Прије више од двије године у насеље Слатина доселила се и породица Максимовић.

- Имали смо све што је требало за један нормалан живот, међутим то је сад све удробљено и пропало. Горе смо имали 12 објеката уз кућу - рекао је Радивоје Максимовић.

Санацију мањих оштећења и градњу нових кућа помогли су бројни донатори, дијаспора, Црвени крст, Фонд солидарности Републике Српске. Ускоро би требало да буде усељено 11 кућа у насељу Слатина, а до краја године биће изграђено још 29 из програма који финансира Европска унија, а спроводи УНДП. Корисницима који живе искључиво од пољопривреде донирани су и пластеници.

- Пластеник сам добио у оквиру пројекта за насталу штету од поплава захваљујући УНДП-у и општини - истакао је Горан Спасојевић.

Дио обавеза у програму стамбеног збрињавања преузела је општина.

- Пет хиљада марака по свакој стамбеној јединици, као и обезбјеђивање потребне инфраструктуре, прикључака на водоводну, канализациону мрежу, електромрежу, као и обезбјеђивање локација, односно парцела за оне породице које немају свој плац - нагласио је Радо Савић.

Најчешће због неријешених власничких односа над земљиштем, шест породица чије су куће уништене остало је изван свих програма стамбеног збрињавања, али у Лопарама вјерују да ће се и у њиховом случају показати солидарност друштва и да неће бити препуштени сами себи.