latinica  ћирилица
09/05/2019 |  11:09 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Марш "Бесмртног пука" и полагање вијенаца на Тргу палих бораца НОР-а (ФОТО)

На Тргу палих бораца НОР-а у Бањалуци данас су положени вијенци на споменик жртвама фашизма поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, те делегације Владе Републике Српске, Вијећа народа, СУБНОР-а, амбасаде Русије у БиХ.

Полагање вијенаца (Фото: Срна)

Вијенце су положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, те делегације логораша из Другог свјетског рата, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Оружаних снага БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Полагање вијенаца (Фото: Срна)

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Бањалуци је почело маршом "Бесмртног пука" са Трга Крајине ка према Тргу палих бораца НОР-а.

У колони су били и и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, делегација Владе Републике Српске, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, а учесници су носили слике својих предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из НОР-а који су дали животе у борби против фашизма. 

Марш "Бесмртног пука" се одржава у више од 500 градова свијета, у Бањалуци је организован трећи пут.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.